KLIZIMO KA KARANTINU: Epidemija i zvanično u nekoliko opština, kafići rade do 22, maske i NA OTVORENOM - Volim Podgoricu

KLIZIMO KA KARANTINU: Epidemija i zvanično u nekoliko opština, kafići rade do 22, maske i NA OTVORENOM

Zbog konstatnog porasta broja zaraženih koronavirusom, juče je odlučeno da se epidemija proglasi u više opština sjevernog regiona Crne Gore. Kafići, izuzev, onih na primorju, radiće do 22 sata. Na primorju će raditi do ponoći, saopštilo je Nacionalno koordinaciono tijelo.

“Konstantan porast broja novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom i to na teritoriji cijele države, sa posebno ugroženim sjevernim i centralnom regionom, i činjenica da sve veći broj oboljelih ne uspijeva pouzdano da identifikuje izvor infekcije ukazuje na raširenu lokalnu transmisiju virusa u određenim sredinama zbog čega je NKT dalo saglasnost Ministarstvu zdravlja da proglasi epidemiju zarazne bolesti na teritoriji opština: Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Rožaje i Gusinje“, saopštilo je Nacionalno koordinaciono tijelo.

NKT je produžilo do 15. jula primjenu mjera donijetih 25. juna za opštinu Rožaje, dok je primjena mjera donijetih 2. jula za opštinu Gusinje produžena do 17. jula.

Ugostiteljski objekti do 22 sata osim u primorskim opštinama

NKT je saopštio da se na cijeloj državnoj teritoriji u ugostiteljskim objektima zabranjuju zabavno-muzički programi: koncerti, živi nastupi muzičara i grupa, nastupi DJ izvođača i slično.

“Rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti), uključujući ugostiteljske objekte na kupalištima i plažama ograničava se na teritoriji Glavnog grada Podgorice, Prijestonice Cetinje i opština Plužine, Šavnik, Žabljak, Nikšić, Danilovgrad, Tuzi, Kolašin i Mojkovac do 22 sata. U Južnom regionu, odnosno u svim primorskim opštinama, ostaje na snazi juče donijeto ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 24 sata”, saopštio je NKT.

Maske i na otvorenom

Pored obaveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru svaki građanin bi trebalo da masku nosi i na otvorenom prostoru u onim situacijama i mjestima kada nije moguće održđavanje fizičke distance.

Premaposlednjim podacima Instituta za javno zdravlje u Crnoj Gori je još 66 osoba pozitivno na koronavirus. Novoinfocirani su iz Podgorice 39, Rožaje osam, Berana četiri, Tivta, Budve, Cetinja i Gusinja po tri, a Bijelog Polja i Kotora po jedan. Tokom dana je oporavljeno pet pacijenata. Jedan sa Cetinja i četiri iz opšte bolnice Berane. Broj aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika je 90.

“Laboratorije Instituta za javno zdravlje su u posljednja 24 časa završile PCR analizu 445 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 66 rezultata bilo pozitivno”, saopšteno je iz IJZ.

Epidemilozi su utvtrdili da su 20 novooboljelih kontakti prethodno potvrđenih slučajeva.

Registrovana su još dva smrtna ishoda kod pacijenata liječenih u Opštoj bolnici Berane, a stigli su i pozitivni rezultati analize sumnjive smrti iz Rožaja. Ukupan broj umrlih od početka juna od COVID19 iznosi osam.

Od početka juna ukupan broj registrovanih slučajeva je 583, osam je smrtnih ishoda, pet oporavljenih, tako da je broj aktivnih slučajeva 570.

Aktivni slučajevi po opštinama su:

Podgorica 194
Rožaje 137
Bijelo Polje 56
Berane 34
Budva 26
Pljevlja 19
Bar 17
Tivat 15
Cetinje 16
Gusinje 17
Petnjica 12
Danilovgrad 8
Ulcinj 8
Nikšić 8
Kotor 7
Herceg Novi 6
Tuzi 2
Andrijevica 1

Broj aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika

Gusinje 850

Rožaje 584

Budva 135

Petnjica 128

Bijelo Polje 122

Berane 112

Tivat 107

Podgorica 106

Cetinje 96

Pljevlja 62

Ulcinj 40

Bar 38

Danilovgrad 27

Kotor 27

Andrijevica 20

Herceg Novi 19

Tuzi 13

Nikšić 11

Kolašin 0

Mojkovac 0

Plav 0

Plužine 0

Žabljak 0

Šavnik 0

V..R.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com