970x250

MITROPOLIJA: Vlast opet krši ljudska prava, Cuce jutros pod policijskom opsadom

Mitropolija crnogorsko primorska saopštila je da je crnogorska državna vlast izvršila još jedan brutalni udar na Crkvu, sveštenstvo i vjernike.

300x250

Kažu da ovakvim postupanjem državna vlast prekršila osnovne ljudske slobode, i to na nekoliko nivoa.

“Teritorija plemena Cuca našla se jutros pod opsadom brojnih policijskih snaga koje nijesu dozvoljavale ni jednom licu, da iz bilo kog pravca, priđe Cucama. Razlog je više nego očigledan: sprječavanje sveštenstva Mitropolije Crnogorsko-primorske da obavi tradicionalnu Ivanjdansku službu u hramu Sv Jovana Krstitelja na cuckom Bjelilu”, saopštili su iz MCP.

Veliki cucki crkveno-narodni sabor, kako navode, koji svake godine prati pomenutu službu, unaprijed je otkazan zbog epidemije virusa (zbog koje su, samo par dana ranije, otkazani molebni u svim crnogorskim gradovima), ali su sveštenici, po ustaljenom redu jutros pošli ka Bjelilu da odsluže liturgijsku službu, bez prisustva građanstva.

“U toj namjeri ih je spriječila crnogorska policija. Ona nije dozvolila svešteniku Gojku Peroviću da, u pratnji crkvenjaka Slavka Krivokapića (koji je rodom iz Kućišta kod Bjelila) izađe iz Cetinja, niti svešteniku Nemanji Krivokapiću (čiji su preci sahranjeni pred pomenutom crkvom) da pođe iz Kotora. Predsjednik Crkvene opštine Nikšić g. Ratko Krivokapić (takođe porijeklom baš iz ovog kraja) sprječen je na izlazu iz Grahova ka Trešnjevu”, tvrde u MCP.

Oni su ocijenili da je “teroristička anticrkvena akcija policije očigledno je koordinisana sa medijskom hajkom koja blati tradiconalni Ivandanjski sabor”.

Oni pojašnjavaju da ovaj sabor više od 10 godina svoga trajanja okuplja Cuce iz svih krajeva Crne Gore i ima isključivo duhovni karakter, a ovdašnji provladini mediji ga prikazuju kao politički i nacionalistički skup.

“Jedna od zanimljivosti ove manifestacije je upravo ta – da u njoj službu služe isključivo sveštenici iz Katunske nahije: Krivokapići, Perovići, Bigovići, Pešikani i ostali.

Današnjoj policijskoj represiji prethodile su terenske partijske aktivnosti DPS, obilazak cuckih domaćinstava od strane njihovih stranačkih aktivista – vjerovatno sa ciljem da se pred stanovništvom pripremi opravdanje za današnji policijsku paradu po Cucama”.

Oni su dodali da je ovakvim postupanjem državna vlast prekršila osnovne ljudske slobode, i to na nekoliko nivoa.

“Neutemeljena zabrana kretanja slobodnih građana po slobodnim putevima ove države; sprječavanje domicilnog cuckog stanovništva i sveštenstva da obavlja vjersku službu u za to predviđenim objektima; izazivanje podjela i mržnje među rođacima i bratsvenicima po principu – ”trn u zdravu nogu zabadate””, kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da vakvim vlastodršcima i njihovoj pravdi odavno više ne vjerujju ”ni mlijeko da je bijelo” ako kažu, i poručili su da će, “uzdajući se u Boga, preduzeti sve pravne radnje – da ovo nepočinstvo razobličimo, kako više nikome ne bi palo na pamet da muti narod po Cucama, kao što je, bez uspjeha, radila ona nesrećna baba iz Bara, opisana u ”Gorskom vijencu” ovim riječima, baš jednoga Cuce:

”Pričaćemo, a imamo dosta! Prosta sablja po sto putah turska Od Kosova koja nas siječe Pri zlu tome, ako je istina.

Pa se narod cio pomutio, Niko ne zna šta hoće da radi; Promrzjelo sve jedno na drugo.””, zaključeno je u saopštenju.

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close