VLADIMIR PAVIĆEVIĆ, BIVŠI LIDER CRNOGORSKE, ZA VOP: Siledžijstvo DPS-a u Budvi nije slomilo kičmu Budvana - Volim Podgoricu

VLADIMIR PAVIĆEVIĆ, BIVŠI LIDER CRNOGORSKE, ZA VOP: Siledžijstvo DPS-a u Budvi nije slomilo kičmu Budvana

Vladimir Pavićević, bivši lider Crnogorske – koja je prije više od dva mjeseca podnijela inicijativu za smjenu gradonačelnika Budve Marka Carevića, što je bila inicijalna kapisla za političke sukobe u ovom gradu –  kaže za Portal “Volim Podgoricu” da njegov odlazak sa čela te partije, izvjesno, ima veze sa kasnijim političkim dešavanjima u metropoli crnogorskog turizma.

On je, kako dodaje, uz još neke funkcionere, insistirao na poštovanju izborne volje građana.

U Budvi je, kako tvrdi lokalna vlast koju je smijenila novoformirana većina, izvršen „državni udar“. Bili ste lider Crnogorske, koja je bila jedan od ključnih aktera smjene tamošnje vlasti. Da li Vaš odlazak s mjesta predsjednika partije ima veze s onim što se kasnije dogodilo u Budvi?

Očigledno je da ima. Ja sam podnio ostavku na mjesto predsjednika te stranke kada sam uočio da među nama postoje ozbiljne koncepcijske razlike. Uz još neke funkcionere, u kontinuitetu sam insistirao da se poštuje izborna volja građana Budve iz 2016. godine koja je danas pod teškim udarom DPS-a. Kao što je i moje učešće na litijama sve vrijeme bilo dio borbe za poštovanje crnogorskog Ustava, države Crne Gore i pravde i pravičnosti. Moja politička borba uvijek je podrazumijevala da je vladavina prava na prvom mjestu, potom ide sve ostalo.

Da li je na Vas, dok ste bili lider Crnogorske, vršen neki vid pritiska da budete akter događanja u Budvi, odnosno smjene tamošnje vladajuće garniture? 

Ne. Nijesam ni političkog ni ljudskog formata da bi nekome palo na pamet da i pomisli da mi ponudi neki nečasni posao.

Kako danas komentarišete sve što se dešavalo, i još uvijek se dešava, u Budvi?

DPS je izvršio desant na Budvu. Siledžijstvo DPS-a u Budvi rezultiralo je batinanjem građana Budve, demoliranjem prostorija opštinske uprave i proizvoljnim hapšenjima građana i funkcionera opozicionih partija. Ono što je sada evidentno je sledeće – pendrecima su razbili stakla, policijskom čizmom su razbile brave, ali su kičme budvanskih građana ostale zdrave. Kičma crnogorskih građana će koštati DPS ostanka na vlasti ili kako je Njegoš napisao – “Velja kruška u grlo zapadne”.

Kakve su Vaše prognoze kada su predstojeći izbori u pitanju?

Istraživanja se rade i naravno sve više kako se približavamo datumu organizovanja izbora. Ono što je očigledno je da je Demokratska Crna Gora Alekse Bečića preuzela primat u opoziciji i ta politička stranka je danas najozbiljnija prijetnja i dobra alternativa vladavini DPS-a. Očigledno je i to da je Demokratska partija socijalista (DPS) otvorilao previše žarišta, preigrao se i otud ova vidljiva razgradnja te partije. Trend je jasan – DPS pada, Bečićeve Demokrate rastu i to je dobro.

Opozicija u Crnoj Gori je vodila razgovore o mogućnosti zajedničkog nastupa na izborima, ali dogovora nema. Kako to komentarišete?

DPS je slabiji nego ikad, a za razvlašćivanje DPS-a je važno da se i unutar opozicije nastavi sa potenciranjem akcione saradnje i međusobnog nenapadanja. Ključna stvar u ovom momentu je da DPS Mila Đukanovića bilježi nezaustavljivi pad kada govorimo o podršci u biračkom tijelu. Taj pad je posljedica neviđenih grešaka koje je ta partija u poslednjih godinu i po dana u kontinuitetu pravila.

Da li je za opoziciju dobra opcija i model više opozicionih kolona na izborima?

Kao što znate, ja nijesam član ni jedne političke partije već sam direktor Društva za istraživanje politike, tako da ovo pitanje mogu da komentarišem isključivo s te pozicije. Opozicija uvijek ima više opcija. Kreću se od zajedničke izborne liste preko blokovskog nastupa do samostalnog nastupa. Ono što je važno jeste da opozicija autonomno donosi odluke, da se međusobno ne napada i da te odluke rezultiraju motivacijom birača da izađu na izbore i glasaju za opozicione političke organizacije. DPS ne mogu pobijediti samo Crnogorci, niti samo Srbi, ni samo Muslimani… DPS se pobjeđuje saradnjom svih entiteta i udruživanjem građana svih vjera i nacija protiv loše vlasti DPS-a. Upravo zbog toga DPS neprekidno vodi politiku podjela i mržnje, jer znaju da je razvijeno građansko društvo najveća opasnost za DPS.

Između ostalog, sada već bivše partijske kolege, zamjerale su Vam učešće u litijama…

Litije su zvjezdani momenat crnogorskog građanstva. Mehanizam koji je crkva upotrijebila da odgovori na nepravedni, neustavni i diskriminatorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Okupili su se ne samo vjernici, već i građani svih vjera i nacija, pripadnici različitih struktura, partija i tu se pokazalo da je građanski aktivizam živ i aktivan. Sve strukovno se podiglo protiv tog Zakona.

Da li aktuelna zakonska regulativa obezbjeđuje fer i poštene izbore? Da li je opozicija, po Vama, u pravu kada tvrdi da nema uslova za fer izbore?

U Crnoj Gori danas nema uslova za poštene i slobodne izbore. A možete da zamislite koliko je DPS slab kada i u nedemokratskim uslovima kakvi su u Crnoj Gori danas nema nikakvu šansu da pobijedi. DPS-u su podršku otkazali građani, ali i međunarodni partneri. Iz najvažnijih zapadnih centara kao što su Njujork, Vašington, London, Berlin, Pariz i Brisel dolaze iste ocjene o antidemokratskoj vladavini DPS-a. Zapad danas želi jaku Crnu Goru, a slab DPS, jer je razvlašćivanje DPS-a uslov i demokratskog i opšteg napretka države Crne Gore i crnogorskih građana.

Opcija bojkota je, kako stoje stvari, definitivno otpala. Šta mislite o tome? Da li bi bojkot izbora bio najbolja politička opcija u ovim uslovima?

Bojkot ima smisla samo ako u njemu učestvuju svi parlamentarni i vanparlamentarni politički subjekti. U prethodnom periodu imali smo izjašnjenja predstavnika više stranaka koja idu ka donošenju odluke o učešću na izborima. U tom slučaju sve druge stranke koje ostavljaju opciju bojkota kao realnu, takvu opciju treba da preispitaju na svojim organima, jer se može desiti ne samo da te stranke nestanu, već i da ove druge stranke koje nastupaju na izborima daju puni legitimitet tim izborima.

V. Radojević – Lj. Grbović

 

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com