IZJ: Novooboljelih 66, od početka juna umrlo 15 osoba (UŽIVO) - Volim Podgoricu

IZJ: Novooboljelih 66, od početka juna umrlo 15 osoba (UŽIVO)

Novih 66 pozitivnih na koronavirus zabilježeno je među 479 urađenih uzoraka tokom prethodna 24 časa, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje dr Bovan Mugoša.

Potvrđena je smrt pacijenta koji je liječen u Beranama, a koji je iz Rožaja.

Postoje i još tri slučaja za koje se čeka rezultat nalaz.

Tokom dana laboratorijski je potvrđena smrt kod pacijenta koji je liječen u OB Berane i čija je smrt ranije prijavljena. Radi se o pacijentu muškog pola iz Rožaja.

Mugoša je rekao kako su “laboratorijske analize kod još tri smrtna slučaja kod kojih se sumnja da je uzrok smrti bila infekcija sa novim koronavirusom su u radu”.

“Ukupan broj potvrđenih smrti od početka juna mjeseca od koronavirusa je 15. Oporavak je potvrđen kod još dva slučaja. Od početka juna ukupan broj registrovanih slučajeva je 963, sa 15 potvrđenih smrtnih ishoda i trenutno 15 oporavljenih. Broj trenutno aktivnih slučajeva je 933”, rekao je Mugoša.

Ukupan broj testiranih u laboratorijama Instituta je 24.972 ili 396,4 na 100.000

“Broj potvrđenih smrti je 15”,  dodao je on. Mugoša je rekao da se moraju usvojiti promjene ponašanja. Kako je rekao, sa mnogih mjesta su se čule priče da je “virus izmišljen”, što je uticalo da se svi opuste. Mugoša je rekao da je obavezna distanca, da druženje treba svesti samo na porodicu, da se moraju nositi maske. Ukoliko svi to ne budemo radili, kako je rekao, infekcija se neće zautviti.

Kako je kazao, i djeca moraju imati kontrolisano ponašanje.

Ako se ne budemo ponašali u skladu sa preporukama, kako je rekao, imaćemo probleme, veće nego sada.  Mugoša je rekao i da je ukupan broj testiranih 24.972, ili 396,4 na 100.000 stanovinka.”Ovako veliki broj testiranja je zahtjevalo da labarototije IJZ uvećavaju svoje kapacitete za 10 puta, i zato smo uspostavili saradnju sa jednom od najvećih labaratorija u EU, u Njemačkoj. Tamo smo poslali 2000 uzoraka, stigli su rezultati, rezultati se unose u bazu, već je dio unešen, i u ova naredna dva dana znaćemo kad unesemo kontrolu svih rezultata odnoso kad uporednimo podatke kad vidimo koji su bili iz kontrolnih ponavljanja, možemo da damo tačan rezultat”, kazao je Mugoša.

Dr Nemanja Radojević kazao je da je popunjenost kreveta za Covid pacijent 17 odsto.

Ukupno je, kako je rekao, 29 zdravstvenih radnika pozitivnih na koronavirus.

U pitanju su devet ljekara, 18 medicinskih tehničara i dva nemedicinska radnika.

U samoizolaciji su, kako je naveo, 144 zdravstvena radnika.

Radojević je saopštio da je hospitalizovano 85 pacijenata, od čega 30 u KCCG.

“Stabilni su. Jedan je pacijent u intenzivnoj i stabilan je. U Baru je 11 i svi stabilno u NK 13 a u Beranama 31 i troje životno ugroženih. Stopa hospitalizacije u odnosu na broj oboljelih je oko 8 odsto a popunjenost kreveta je 17%. ”, kazao je Radojević.

Mugoša je rekao da će se, kada su izbori u pitanju, obezbijediti uslovi da se sačuva zdravlje birača i učesnika u izbornom procesu.

I iz IJZ su naveli da su laboratorije Instituta za javno zdravlje su u poslednja 24 časa završile PCR analizu 479 uzorka na novi koronavirus, među kojima je 66 rezultata bilo pozitivno. Radi se o pacijentima čiji su uzorci upućeni iz:

Podgorice 19

Berana 10

Nikšića 9

Rožaja 7

Cetinja 6

Pljevalja 5

Bara 3

Ulcinja 2

Budve 2

Bijelog Polja 2

Herceg Novog 1

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com