970x250

PATRIJARH MOSKOVSKI KIRIL: Prekinite sa progonom SPC i ukinite diskriminativni zakon

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril pozvao je vlasti Crne Gore da zaustave progon SPC i ukinu diskriminativni zakon koji predviđa oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve na teritoriji zemlje, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

300x250

„Prije pola godine usvojen je diskriminativni zakon koji je usmjeren na nacionalizaciju crkvene imovine, prije svega crkava i manastira. Obećavaju da će formirati ‘autokefalnu crkvu’ uz učešće lokalnih raskolnika. Pozivam civilne vlasti Crne Gore da ukinu diskriminativni zakon koji je unio podjele i raskol u crnogorsko društvo, da zaustave progon pravoslavne crkve, prekinu sa pokušajima da umesto nje formiraju neku drugu crkvenu strukturu“, navodi se u saopštenju.

Patrijarh je uporedio situaciju u Crnoj Gori sa situacijom u Ukrajini.

„Lider sekularne države ne može da stvori crkvu. Gorki plodovi takve politike mogu se vidjeti u Ukrajini, gdje je propao pokušaj ‘ujedinjenja naroda’ uspostavljanjem nove ‘lokalne crkve’. Ta avantura je samo produbila raskol i donijela muku milionima pravoslavnih Ukrajinaca“, konstatovao je ruski patrijarh.

„Pritisak na vjernike neprestano raste. Njihova mnogobrojna okupljanja pokazuju da oni više ne mogu i ne žele to da trpe. Javno ponižavanje sveštenstva od strane predstavnika vlasti postalo je norma. I to u državi koja svoj nastanak duguje Crkvi, u čijoj je istoriji postojao mnogovjekovni period kada je mitropolit bio nosilac ne samo crkvene, nego i sekularne vlasti“, zaključeno je u saopštenju.

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close