970x250

DEMOKRATE: Dan državnosti se ne slavi paljenjem kulturne baštine

Tužno je kada na danu kakav je Dan državnosti Crne Gore ostane mrlja izazvana scenama paljenja i to ničeg manjeg nego crnogorske kulturne baštine koju je i svjetska organizacija UNESCO, našla za shodno da stavi pod svoju zaštitu, saopštile su Demokrate.

300x250

Demokrate su istakle da nas ni UNESCO ne može zaštititi od, kako su kazali, vlastite autodestrukcije kakva je demonstrirana sinoć nad drevnim gradom Kotorom.

“Nemili događaji, scene paljenja i divljanja po Crnoj Gori, kojima se, međutim, nikako nije mogla pomračiti svjetlost praznika kakav Dan državnosti Crne Gore i Dan ustanka jeste, najbolja su potvrda teze da je sve, naročito najznačajnije i najsvjetlije praznike potrebno proslavljati dostojanstveno, umjereno, u skladu sa tradicijom, onako kako su to činili sinovi onih čiji su očevi ginuli za crnogorsku suverenost i čestitost”, navodi se u saopštenju.

Demokratska Crna Gora je, kako su naveli, više puta isticala kako je neophodno boriti se i izboriti da niko u Crnoj Gori ne bude bilo čiji podanik.

“A posebno ne primitivizmu i ekstremizmu koji su, ovog puta, okončani paljenjem jednog značajnog kulturno-istorijskog područja kao što je tvrđava San Đovani u Kotoru.”, navodi se u saopštenju.

Niko ko srcem slavi Dan državnosti i Dan ustanka, kako su kazali, “ne slavi ga divljaštvom i ekstremizmom”.

“Divljaštvom i ekstremizmom se iskazuje privrženost jedino onima koji takve pojave stipendiraju besplatnim gorivom ili bakljama, kako sami priznaše – sumnjivog kvaliteta. Te baklje sumnjivog kvaliteta su, možda, i najbolji indikator njihovog odnosa prema najsvjetlijem državnom prazniku. Potrebno im je bilo, kao i u ranijim prilikama, više istaći divljaštvo, ekstremizam i primitivizam, nego vrijednosti samog praznika koji svi u Crnoj Gori sa punog srca slave, ali dostojanstveno, bez ikakvog paljenja, bez nasilja nad prirodom ili društvom, bez destrukcije i autodestrukcije”, navodi se u saopštenju- .

Primitivizmom na dane najsvjetlijih praznika, dodaju, kao da se želi pomračiti njihov sjaj i umanjiti njihova vrijednost i značaj.

“ Nema sumnje: primitivizmu se mogu radovati jedino oni koji se prazniku ne raduju. Dakle – oni kojima smetaju Crna Gora, njena sloboda i njeno trajno antifašističko opredjeljenje”, zaključeno je u saopštenju..

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close