UGOSTITELJI U PODGORICI: Ukinuti ograničenja rada do 22 sata - Volim Podgoricu

UGOSTITELJI U PODGORICI: Ukinuti ograničenja rada do 22 sata

Udruženje ugostitelja Podgorice podnijelo je Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti i gradonačelniku Glavnog grada Podgorica inicijativu za izmjenu ili ukidanje mjera ograničenja rada do 22 sata restorana, kafana, kafeterija, hotelskih restorana i sličnih ugostiteljskih objekata na teritoriji Glavnog grada Podgorice.

U otvorenom pismu koje potpisuje 37 vlasnika poznatih podgoričkih lokala ističe se saglasnost sa stavovima predsjednika NKT-a Milutina Simovića da se i ekonomijom brani javno zdravlje, te da ekomske mjere, pored onih iz sfere medicine i javnog zdravlja, moraju biti u fokusu Vlade Crne Gore i Glavnog grada Podgorice.

“Kao udruženje koje predstavlja svoje članove, ali i ostala privredna društva koja se bave ovom djelatnošću, smatramo za nužnim da javnost upoznamo sa alarmantnom situacijom u kojoj se nalazimo i finansijskim gubicima koje trpimo, a sve kao posledica ove mjere”, navodi se u saopštenju.

Napominje se da je, prema nezvaničnim podacima, na teritoriji Glavnog grada Podgorice registrovano oko 1.700 ugostiteljskih objekata. I da ta privredna djelatnost, ako se uzme u obzir broj zaposlenih i njihov doprinos plaćanjem poreza, prireza i taksi budžetima, države Crne Gore i Glavnog grada predstavlja ,, jedan od stubova nosioca ekonomije Glavnog grada i države”, ocjenjujući da je ,,ovakvom mjerom ovaj stub je uzdrman više nego ikad”.

Značajan broj ugostitelja iz Glavnog grada bio je prinuđen da otpusti veliki broj zaposlenih, kako bi troškove poslovanja sveli na minimum i koliko toliko ublažili posledice ove mjere.

“I pored toga situacija je i više nego zabrinjavajuća i smatramo da ugostitelji u Glavnom gradu plaćaju preveliku cijenu, koju će na duže staze osjetiti i državna ekonomija zbog smanjenja priliva u budžet po osnovu brojnih dažbina koje ova privredna društva izmiruju.”

Smatraju i da ne postoje objektivni i legitimni razlozi da rad lokala u Podgorici bude drugačije definisan od rada lokala na primorju, naročito zbog činjenice da ,,u ljetnjim mjesecima u Podgorici ugostiteljski posao dobija smisao u večernjim satima, najviše zbog visokih temperature”.

“Uzevši ovo u obzir, uz poštovanje mjera NKT-a koje se odnose na fizičku distancu, higijenu i ostalo, smatramo da je ova inicijativa utemeljena, te da ukidanje ove mjere ne može proizvesti negativne posledice po zdravlje građana Podgorice i Crne Gore”, ističe se u saopštenju.

Konstatuju i da ,,niti jedan ‘klaster’ oboljelih od virusa covid-19 nije potekao, prema zvaničnim podacima, iz nekog od ugostiteljskih objekata sa područja Glavnog grada”.

U dopisu Udruženja ugostitelja Podgorice navedeno je 37 lokala podgoričkih lokala koji umnogome podižu imidž Glavnog grada koji, svojim radom doprinose obogaćivanju kulturne ponude Podgorice.

Spisak lokala čiji su vlasnici uputili apel Nacionalnom koordinacionom timu i upravi Glavnog grada: Restoran ,,Hemera”; Culture Club ,,Tarantino”; Restoran “Štrudla”; Restoran ,,Gostiona 1928”; Konoba ,,Avlija”; Restoran ,,Pod volat”; Konoba ,,Lanterna”; Restorani ,,Sicilia”; ,,Caffe Taormina”; Restoran ,,100 manira”; Jazz Club ,,Sejdefa”; ,,Blues bar”; Kafoteka ,,Caffe”; Pivnice ,,Munchen”; Restoran ,,Muštuluk”; ,,Sport Pub”; Night Club ,,Velvet”; Pizzeria & grill ,,Goodfellas”; Restoran ,,Kensington”; ,,All Caffe”; Restoran ,,Dorian Gray”; ,,Džada caffe”; ,,Libre caffe”; Pizzeria ,,Me gusta”; ,,Šamrok Pub “; Engleski pub ,,Ragina glava”; Lounge bar ,,Zeppelin”; ,,Loft WWW Caffe”; La Cultura Caffe; Artip Company; Konoba ,,Bandići”; Kobajagi Pub; Kayman Caffe; Pizzeria ,,Corto Malteze”; Caffe ,,Zrno”; Caffe, “La vert”.

A.K.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com