Premijer Marković sa koordinatorkom Mekluni: UN podržavaju napredak Crne Gore

Premijer Duško Marković primio je u oproštajnu posjetu rezidentnu koordinarku Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori Fionu Mekluni i zahvalio joj na doprinosu jačanju ukupnih kapaciteta naše države i socijalne kohezije.

“UN je u kontinuitetu davao punu podršku Crnoj Gori, njenoj demokratizaciji i jačanju institucija kroz ostvarivanje ciljeva sačinjenih u Integrisanom programu 2017-2021. godina. U implementaciji ovog programa učestvovalo je pet rezidentnih i sedam nerezidentnih agencija UN“, kazao je Marković konstatujući lični doprinos Mekluni u jačanju saradnje i ostvarivanju rezultata.

Marković je zahvalio cijelom sistemu Ujedinjenih nacija na efikasnoj i pravovremenoj pomoći u borbi protiv koronavirusa.

“Aktivnosti UN, sprovedene zajedno sa EU, pomogle su Crnoj Gori da dobije značajnu zdravstvenu opremu i da adekvatno odgovori na izazove. Naš zdravstveni sistem je, i u drugom talasu koronavirusa, vitalan i spreman da se izbori sa posljedicama epidemije“, kazao je Marković.

On je ukazao da je Crna Gora postigla ogroman napredak od obnove nezavisnosti, postajući punopravna članica NATO-a i ostvarivši značajan napredak na putu ka EU.

“Obaveze iz pregovora za EU u oblasti zaštite životne sredine kompatibilna su sa ciljevima iz UN Agende 2030 što će omogućiti Crnoj Gori ubrzan napredak u ovoj oblasti. Crna Gora je veoma aktivna članica sistema Ujedinjenih nacija”, kazala je Mekluni i zahvalila predsjedniku Vlade na konstruktivnom doprinosu zemlje u promovisanju temeljnih vrijednosti ove organizacije.

Mekluni je posebno istakla efikasan odgovor Crne Gore na COVID-19 u pravcu zaštite zdravlja građana, očuvanja ekonomske baze kao i stvaranje uslova za brz oporavak.

“Veoma sam ponosna na saradnju sistema UN sa Vladom Crne Gore u odgovoru na pandemiju. U vrijeme kada se država suočava sa nezapamćenom krizom, tim Ujedinjenih nacija u zemlji u kratkom roku je mobilisao svoje resurse i preusmjerio svoje kapacitete na pružanje podrške zemlji u odgovoru na pandemiju. Crna Gora može računati na nastavak podrške sistema UN zasnovane na Planu za hitni socioekonomski odgovor na posljedice pandemije koji obuhvata pet prioritetnih oblasti saradnje: zdravstvo, socijalnu zaštitu, očuvanje ekonomije, oporavak makroekonomskog okvira i jačanje otpornosti lokalnih zajednica”, kazala je Mekluni, ističući da su ranjive grupe u fokusu podrške UN u suočavanju sa posljedicama pandemije.

Rezidentna koordinatorka UN poželjela je predsjedniku Vlade uspješan nastavak sprovođenja evropske agende i iskazala očekivanje za daljim intenziviranjem aktivnosti na realizaciji Agende 2030, uz nadu da će na tom putu Crna Gora nastaviti rad na jačanju održivog razvoja i zaštiti ljudskih prava.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close