Sanja Damjanović: Olakšice za inovativne djelatnosti u okviru III paketa ekonomskih mjera

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović je tokom svog izlaganja predstavila novi podsticajni zakonodavni okvir za inovacije i tehnološki razvoj čije predloge je usvojila Vlada Crne Gore.
Ovim zakonima Crna Gora otvara nove mogućnosti – širok spektar olakšica i podsticaja za razvoj inovativne privrede i startap kompanija, nudi iste uslove za domaće i inostrane kompanije a samim tim postaje i atraktivna destinacija za tehnološko preduzetništvo i testiranje novih tehnologija.
Tokom konferencije ministarka je posebno ukazala na mjere trećeg paketa koje se odnose na jačanje IT privrede, a koje podrazumijevaju finansijski paket od 30 miliona eura za period 2020-2024 i to u direktnom partnerstvu Vlade Crne Gore i domaćeg privrednog sektora uz učešće stranih direktnih investicija.

Sledeće mjere:

1. Uspostavljanje Crnogorskog strateškog IT klastera – 300.000 EUR
2. Uspostavljanje Centra za podršku elektronskoj trgovini (e-Commerce) – 150.000 EUR
3. Uvođenje globalnih onlajn sistema plaćanja u Crnoj Gori
4. Uspostavljanje Inovacionog centra sa tehnologijama virtuelne i proširene stvarnosti 25.5  EUR
5. Inovacije u javnom sektoru – 339.000 EUR
6. Kontinuirana podrška inovativnim startapovima – 500.000 EUR
Mjere imaju za cilj da IT sektor postane nova jaka privredna grana, sa visokim izvoznim potencijalom; IT privreda i digitalizacija postanu katalizatori razvoja inovativne privrede koja će osnažiti naše tradicionalno jake privredne grane (energetiku, turizam i poljoprivredu) i koja će biti u funkciji digitalne transformacije Crne Gore.

 

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close