RAČUNAJU NA “ENERGIJU LITIJA” U istoj koloni DF, SNP, Narodni pokret i Prava CG, obećaće “brisanje” Zakono o crkvenoj imovini - Volim Podgoricu

RAČUNAJU NA “ENERGIJU LITIJA” U istoj koloni DF, SNP, Narodni pokret i Prava CG, obećaće “brisanje” Zakono o crkvenoj imovini

Na izbore 30. avgusta u jednoj koloni će ići Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Narodni pokret i Prava Crna Gora.

Ovo je sada već gotovo izvjesno, a trenutno se, kako je VOPu nezvanično saopšteno, usaglašavaju detalji predizbornog sporazuma.

Još uvijek je nepoznanica ko će se naći na čelu ove predizborne koalicije.

Prema nezvaničnim informacijama, pregovara se sa kandidatom, koji će, kako navodi sagovornik VOPa, ukoliko sve bude kao što je planirano, imati “harizmu, autoritet i ugled” i animirati čak i apstinente.

“Objavljivanje imena prije dogovora bilo bi kontraproduktivno. Sve će se znati uskoro”, kazao je sagovornik VOPa iz iz ove političke grupacije.

U ovoj predizbornoj koaliciji planiraju da “ožive” energiju litija, te da animiraju one koji su ih podržavali.

“Definitvno je ovo jedina kolona koja će na izborima braniti svetinje i kada dođemo na vlast, potpuno uklanjanje nakaradnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti će biti prvi potez koji ćemo napraviti”, kaže agovornik VOPa.

Socijalistička narodna partija je vagala između samostalnog nastupa i ulaska u koaliciju, a Narodni pokret, čiji je osnivač nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, nasljednik je saveza “Da svako ima”, osnovanog prošle godine.

Davidović je u tom periodu više puta javno izjavljivao da je jedan od inicijatora formiranja tog saveza, uz poruku da bi za spas naroda bio spreman i da uđe direktno u bitku sa predsjednikom države Milom Đukanovićem.

Pravoj Crnoj Gori, na čelu sa Markom Milačićem, ovo će biti prvi parlamentarni izbori, ali obzirom da neće nastupiti samostalno, neće imati priliku da izmjere stvarnu snagu. Milačić je, u proteklom periodu, razvijao partijsku infrastrukturu i jačao stranku, a trenutno je, moglo bi se reći, nojpopularniji “politički influenser” na društvenim mrežama, sa izuzetno velikim brojem pratilaca.

Ovo, međutim ne može biti parametar za mjerenje podrške  u biračkom tijelu, jer je ogroman broj Milačićevih pratilaca van Crne Gore, odnosno na “srpskim teritorijama”.

Drugu opozicionu kolonu na izborima činiće Demokratska Crna Gora, Demos, Nova ljevica, Partija penzionera, invalida i restitucije i Društvo za istraživanje politike i političke teorije na čijem čelu je Vladimir Pavićević, bivši predsjednik Crnogorske.

Oni su se deklarisali kao građanski blok i predstavnici “umjerene, pristojne Crne Gore, Crne Gore koja ne mrzi i diskriminiše bilo kog”.

Građanska Crna Gora će 30. avgusta imati i opciju da glasa za treću opozicionu kolonu, koju čine Građanski pokret URA, Savez građana CIVIS i nezavisni intelektualci okupljeni oko platforme “Crno na bijelo”.

Abazović je ranije odbio ponudu za ulazak u predizbornu koaliciju koju bi predvodila Demokratska Crna Gora.

V.Radojević

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com