LIDER KOALICIJE “ZA BUDUĆNOST CRNE GORE”: Možemo osvojiti 26 mandata, i formirati Vladu sa Demorkatama i URA-om - Volim Podgoricu

LIDER KOALICIJE “ZA BUDUĆNOST CRNE GORE”: Možemo osvojiti 26 mandata, i formirati Vladu sa Demorkatama i URA-om

Vjerujemo da koalicija „Za budućnost Crne Gore“ na izborima 30.avgusta može da osvoji 26 od 81 mandata. To je pobjednička kombinatorika koja bi omogućila da se sa Demokratama i koalicijom URA izborimo za promjenu vlasti u Crnoj Gori poslije 30 godina, kazao je većeras profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić, lider koalicije “Za budućnost Crne Gore”, koju predvodi kao nestranačka ličnost.

Koaliciju čine Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Narodni pokret i Prava Crna Gora kao i još nekolicina udruženja i vanstranačkih ličnosti.

Opredijelili smo se, ističe Krivokapić, da radimo čisto i pošteno i da se ne obaziremo na ono što je bila praksa režima da podvalama, podmetanjima, lažnim inofmracimama pravi zbrku u narodu.

“Zato smo se odlučili da nosimo čiste bijele košulje, jer čistota koja je djevičanska u Crnoj Gori u je uvijek bila takva da ako kumu ne donesete bijelu košulju vi ste ga uvrijedili. Mi upravo želimo da Crnu Goru izmirimo po svim pitanjima. Ona je podijeljena, rapolućena, kum sa kumom se ne gleda, brat brata ne voli, prijatelj zazire od prijatelja. Došlo je vrijeme da imamo Crnu Goru kakva je uvijek bila a ona to zaslužuje svojim dostojanstvom”, kazao je Krivokapić za Sputnjik.

Na pitanje o mogućim manipulacijama glasovima, Krivokapić kaže:

“Za početak, ako imate zvanične podatke da u Crnoj Gori imate 580.000 stanovnika a 541.000 upisanih birača jasno je da ta računica nema logike. Analize govore da populacija starosne dobi do 18 godina čini obično 22-25 odsto, iz čega proizilazi da u Crnoj Gori možete imati maksimalno 440.000 građana koji učestvuju na izborima. Ta velika razlika od oko 100.000 glasova je startna pozicija koju ne možete da zanemarite. Mi smo već preduzeli neke stvari da suzbijemo te mogućnosti: zaprijetili smo svima koji izađu na glasanje a nemaju pravo da će biti procesuirani. Drugo, srpemni smo da na svim biračkim mjestima odradimo savjesno svoj posao. Takođe, Crna Gora je jedinstvena po tome što je predlog da predsjednik na nekom biračkom mjestu može da igra ulogu epidemiologa i kaže: imate koronu, ne možete da glasate. Crna Gora je zemlja čuda ali mi želimo da je preporodimo. Jedan strani diplomata me je nedavno pitao kako onda mislimo da učestvujemo na izborima. Rekao sam: učestvujemo tako što ćemo da pobijedimo. Oni startuju sa formulom jedan, a mi starutjemo sa nacionalnim ponosom, fićom. Ali morate imati u vidu da je Crna Gora brdsko-planinska pa je to jedina šansa da će fića prije stići do cilja nego bolid. Iskreno se nadam da će tako i da bude prevashodno zahvaljujući narodu. Bez ozbira na početnu prednost, ako izlaznost bude veća od 73 posto pobjednici na ovim izborima biće opozicione stranke”, kaže Krivokapić.

O mogućim incidenatima ukoliko vlast shvati da gubi, Krivokapić kaže da su “dešavanja u Budvi vjerovatno bila neku proba jer režim je naučio da pravi eksperimente na štetu građana”.

“Taj eksperiment nije uspio i vjerujem da se neće ponoviti 2016. godina. Da ne vjerujemo u ovaj proces ne bismo u njega kretali. Možemo da napravimo odgovarajuće scenarije koji će dati adekvatan odgovor na sve situacije. Vjerujem da se NATO neće miješati a mi kao koalicija smo se dogovorili da ćemo poštovati sve međunarodne sporazume. Takođe evidentno je da ljude koji imaju ogromno iskustvo u politici znaju kakav odgovor treba dati u određenoj situaciji. Primjer je hapšenje episkopa Joanikija, kada je iako je bilo projektovano da vladika završi u zatvoru u Spužu ipak se to nije desilo. Zašto? Zato što se desio narod. I ovoga puta mi vjerujemo u taj narod a i narod vjeruje da je ovaj trenutak kada jedino može da promijeni to nije promijenjeno do 30 godina. Svi ćemo se u ovom dijelu opozicije potruditi da uradimo ono što je najbolje za građane CG.

Krivokapić je rekao da se platforma nastupa se još razrađuje. Ono što je sigurno, kako kaže, to je da se desio narod i da se u Crnoj Gori zahvaljujući litijama čuo glas: ne damo svetinje, ne damo Crnu Goru, više ovako ne može. Po njegovim riječima, u ovom trenutku nema konačnog dogovora oko eventualnih saveza poslije izbora, ali prirodna koalicija koja se nameće jeste zasigurno ove dvije gupacije – naše koalicije Za budućnost Crne Gore i Demokrata.

“Uvjeren sam da će i URA da pređe cenzus i da se pridruži ovoj grupaciji. To je svakako dobitna kombinacija. Ne mogu da vam otrkivam mnoge elemente o kojima razgovaramo, ali mi smo spremni za bilo kakve ustupke samo da na kraju dođe do toga kada će se vlast u Crnoj Gori promeniti poslije 30 godina”, kazao je Krivokapić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com