Vakcinacija protiv gripa potrebnija više nego ikada, sa njom treba početi 1. oktobra - Volim Podgoricu

Vakcinacija protiv gripa potrebnija više nego ikada, sa njom treba početi 1. oktobra

Savršena oluja”, ili sudar gripa i korone, jedan je od najnepoželjnijih scenarija koji bi nam se mogao dogoditi početkom zime, kada krene i sezonski grip. Da bismo izbjegli tu mogućnost, važno je sprovesti vakcinaciju protiv sezonskog gripa koja će smanjiti uticaj jednog virusa na drugi, objašnjavaju ljekari.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za suzbijane zarazne bolesti kovid-19, rekao je za Blic da je vakcinacija protiv gripa ove godine potrebnija više nego ikada kako bismo izbjegli da nam se kroz epidemiju korone ne podvuče i sezonski grip.

– Veoma je važno da počnemo vakcinaciju protiv sezonskog gripa na vrijeme. Moj predlog je da već od 1. oktobra počnemo i da njome obuhvatimo sve rizične grupe, to se pre svega odnosi na osobe starije od 60 godina, na hronične bolesnike svih uzrasta. Godinama sam se zalagao da se vakcinišu i trudnice protiv gripa, jer imali smo nažalost tragedije i kod pandemije gripa, bilo je slučajeva da i trudnica umre od gripa. Vakcinacija kod trudnica se obavlja u dogovoru sa ginekologom koji prati stanje, te u dogovoru sa njim i one bi mogle da obave vakcinaciju. Trudnice su same po sebi u riziku jer su slabijeg imuniteta, pa ne bi valjalo da se razbole niti od jednog niti od drugog – objašnjava profesor Tiodorović.

1 komentar

  1. There are incredibly plenty of details that way to take into consideration. It really is a excellent examine talk about. I provide thoughts above as general inspiration but clearly you’ll find questions like the one you start up the place that the most essential factor will likely be getting work done in honest excellent faith. I don?t determine if guidelines have emerged around stuff like that, but I am certain your job is clearly labeled as an affordable game. Both children notice the impact of simply a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com