Vakcinacija protiv gripa potrebnija više nego ikada, sa njom treba početi 1. oktobra

Savršena oluja”, ili sudar gripa i korone, jedan je od najnepoželjnijih scenarija koji bi nam se mogao dogoditi početkom zime, kada krene i sezonski grip. Da bismo izbjegli tu mogućnost, važno je sprovesti vakcinaciju protiv sezonskog gripa koja će smanjiti uticaj jednog virusa na drugi, objašnjavaju ljekari.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za suzbijane zarazne bolesti kovid-19, rekao je za Blic da je vakcinacija protiv gripa ove godine potrebnija više nego ikada kako bismo izbjegli da nam se kroz epidemiju korone ne podvuče i sezonski grip.

– Veoma je važno da počnemo vakcinaciju protiv sezonskog gripa na vrijeme. Moj predlog je da već od 1. oktobra počnemo i da njome obuhvatimo sve rizične grupe, to se pre svega odnosi na osobe starije od 60 godina, na hronične bolesnike svih uzrasta. Godinama sam se zalagao da se vakcinišu i trudnice protiv gripa, jer imali smo nažalost tragedije i kod pandemije gripa, bilo je slučajeva da i trudnica umre od gripa. Vakcinacija kod trudnica se obavlja u dogovoru sa ginekologom koji prati stanje, te u dogovoru sa njim i one bi mogle da obave vakcinaciju. Trudnice su same po sebi u riziku jer su slabijeg imuniteta, pa ne bi valjalo da se razbole niti od jednog niti od drugog – objašnjava profesor Tiodorović.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close