CIJELA EVROPA GORI: Nakon REKORDNIH temperatura tokom vikenda, slijedi još jedna PAKLENA SEDMICA - Volim Podgoricu

CIJELA EVROPA GORI: Nakon REKORDNIH temperatura tokom vikenda, slijedi još jedna PAKLENA SEDMICA

Većinu Evrope zahvatio je “mini talas vrućine” od petka, a države poput Velike Britanije, Španije i Francuske zabilježile su bezmalo rekordne temperature. Nakon zahlađenja koje je donijela oluja tokom vikenda u nekim dijelovima Evrope, ponovo je stigla vrela nedjelja, piše BBC

Sa karantinom i mjerama društvene distance koje su nametnute širom Starog kontinenta zbog pandemije korona virusa, ovo će biti ljeto kao nijedno do sada, piše BBC, dok CNN navodi da je u Londonu u petak bilo toplije nego u Majamiju ili Atlanti.
U britanskoj prijestonici je tada zabiležena najviša temperatura u gradu u ovoj godini – 37,8 stepeni Celzijusovih, a radi poređenja u Majamiju, u “sunčanoj državi” Floridi, temperatura je bila 36,7 stepeni. U Atlanti, koja je poznata po visokim temperaturama, u petak je registrovana maksimalna temperature od 35 stepeni.

Temperature više od uobičajenih zabilježene su i u ostatku Zapadne Evrope, uglavnom u Francuskoj, Španiji i južnim dijelovima Britanije.

U Parizu je bilo 39 stepeni, čime je postavljen rekord u najvišoj temperaturi ove godine u gradu, dok je Madrid zabilježio 30 stepeni, čime se nastavila najvrelija nedjelja u španskoj prijestonici.

Foto ilustracija

Turisti i stanovnici Rima pokušali su da se ohlade u gradskim fontanama, prenio je “Skaj njuz”. Mnogi su rekli da je zbog vrućina teže nositi zaštitne maske na licu.

Španska meteorološka služba Aemet saopštila je da su tokom jula u mnogim dijelovima zemlje zabeležene tropske noći, kad temperature ne padaju ispod 20 stepeni.

Klimatske promjene povećavaju učestalost talasa vreline, naveli su iz službe, dodajući da se godišnji broj vrelih dana udvostručio od osamdesetih godina prošlog vijeka.

U Parizu i Madridu je i tokom vikenda bilo toplo, sa temperaturama od 30 i 39 stepeni, dok je u London stiglo osvježenje i zabilježena su 24 stepena.

Međutim, zahlađenje koje su donijele oluja i padavine bilo je samo kratkotrajno. Meteorolog BBC-a Stav Danaos najavio je da će temperature u većini Centralne i Zapadne Evrope nastaviti da rastu tokom ove nedjelje, preneo je  “Ekspres”.

U Španiji, Francuskoj i Britaniji temperature će biti do 40 stepeni.

U Crnoj Gori se od sjutra očekuje osvježenje, pad temepreature i kratkotrajne padavine, ali već sledeće sedmice novi talas tropskih dana.

PROČITAJTE I OVO:

VREMENSKA PROGNOZA: U utorak nas nakon tropskih vrućina očekuje osvježenje

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com