DANAS JE JEDAN OD NAJLJEPŠIH PRAZNIKA – BLAŽENA MARIJA: Ona je sestra Ilije Gromovnika i ovo nikako ne smijete da radite

Blažena ili Blaga Marija veoma je poštovana kod Pravoslavaca, posebno među ženama. Iako nije crveno slovo, poštuje se kao Ognjena Marija i Sveta Petka.

Taj dan je zapravo spomen na Mariju Magdalenu. Ona je bila rodom iz gorskih predjela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. U mladosti je bila grešnica ali ju je Isus izbavio od grijehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga je i slušala njegove propovjedi.

Crveno jaje za Hristovo vaskrsenje

Posle Hristovog vaskrsenja putuje u Rim da caru Tiberiju crvenim jajetom objasni Hristovo vaskrsenje. Tom prilikom, ona je pred carem optužila Pontija Pilata, koji nije htio da zaštiti Isusa, nego mu je nevinom izrekao smrtnu kaznu. Kasnije je Pilat lišen svog visokog dostojanstva i prognan u zapadnu Evropu, gdje je i skončao. Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes, kod apostola Jovana Bogoslova i tu je nakon nekog vremena umrla.

Narodno vjerovanje

Blaga Marija je, po narodnom vjerovanju, sestra Svetog Ilije Gromovnika. Praznik posvećen Blagoj Mariji je i dan Eparhije budimljansko-nikšićke i mnogih drugih pravoslavnih institucija. Veoma je poštovana među vjernicima, posebno među ženama. Spada u nepokretne praznike i iako nema “crveno slovo” u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku ništa ne radi u kući niti u polju.

Vjeruje se da je Marija Magdalena zaštitnica žena i postoji običaj da žene na njen praznik treba da zapale svijeću, pomole se i pomisle jednu želju. Inače, Marija Magdalena se u Žitijima svetih pominje kao “mironosica ravnoapostolska”. Zajedno sa Presvetom Bogorodicom tugovala je pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posjetila njegov grob.

Gospod joj se dvaput javio

Prema Jevanđeljima, posle Vaskrsenja Gospod joj se dva puta javio, dok se u predanju tvrdi da je posjetila Rim, gdje je caru Tiberiju darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga riječima: “Hristos vaskrse!” pa se vjeruje da je običaj farbanja vaskršnjih jaja vezan za ovaj događaj. Život je završila mirno u Efesu, a njene svete mošti kasnije su prenijete u Carigrad.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close