U CENTRU GOLUBOVACA STRUJA TOLIKO LOŠA DA NI KLIMA NE RADI: Računi uredno stižu, kao da je sve u najboljem redu (FOTO) - Volim Podgoricu

U CENTRU GOLUBOVACA STRUJA TOLIKO LOŠA DA NI KLIMA NE RADI: Računi uredno stižu, kao da je sve u najboljem redu (FOTO)

Zoran Krstović živi 300 metara od centra Golubovaca, a zbog slabog napona električne energije ne može da upali klimu, hidrofor, a mašinu za veš uključuje poslije 23 sata. Ovakvo stanje, kako kaže, traje već pet godina, a brojni apeli i žalbe CEDIS-u, do danas nisu urodili plodom.

Krstović se prije mjesec dana obratio Portalu Volim Podgoricu, jer, kako je rekao, više ne zna šta da radi i koga da moli za pomoć. Uprkos tome što je napon toliko slab da Krstovići ne mogu da upale klimu ni hidrofor, a veš mašinu samo poslije 23 sata, računi za struju uredno stižu i on ih uredno plaća jer bi, kako navodi, u suprotnom bio isključen sa mreže.

“Izlazili su da mjere struju, ali dodju u 9 ujutro, kada je napon još relativno dobar. Od 12 do 22h napon je toliko loš da nam ne rade kućni aparati. Da bih upalio klimu morao sam da kupim aparat, regulator, koji povećava napon sa 170 na 220 W koliko bi trebao biti. Platio sam ga 200 eura, i to sa pijace, mala privreda, nije orginal, ali za nuždu valja, da možemo upaliti ponekad klimu. Hidrofor se muči i pregrijava i već a sam ga jednom mijenjao i platio 350 eura novi”, priča Krstović.

Regulator za povećavanje napona

Već mu je, kaže, “preko glave”.

“Ovo je prešlo svaku mjeru, vjerujte, dođe mi da sve stubove da polomim”, kaže Krstović.

Na pitanja koja je Portal Volim Podgoricu, u vezi ovog slučaja, ali i povodom žalbi još nekoliko stanovnika Zete, poslao CEDIS-u, odgovore smo dobili tek nakon mjesec dana.

Pitali smo CEDIS zbog čega mještani Zete već godinama imaju probleme sa napajanjem električnom energijom jer, kako tvrde u obraćanjima Portalu Volim Podgoricu, napon je često loš, a struja nestaje “čim padne malo kiše”. Jedan od onih koji više nemaju, nego imaju struju, je i Marko Vukašinović iz naselja Vranjske Njive koji tvrdi da danima nema struje po osam do čak 14 sati dnevno. On je revolitran i, kako navodi, odnosom službenika CEDIS-a prema korisnicima, jer kada je, kako kaže, telefonom pokušali dobiti dežurnu službu i saznati o čemu se radi, spuštena mu je slušalica, a službenik koji se javio je bio arogantan i drzak.

“Razgovori prilikom prijave kvara u dežurnim službama se snimaju, pa je veoma lako provjeriti tok svake komunikacije. Ovaj servis je uveden upravo u cilju unapređenja odnosa sa korisnicima koji, dakle, imaju mogućnost da podnesu prigovor ili da kontaktiraju naše kancelarije za odnose sa kranjim korisnicima”, navode iz CEDISa.

Odgovarajući na konkretno pitanje o problemima Zorana Krstovića, kažu da se njegova kuća napaja sa MBTS 10/0,4 kV “Ljajkovići” gdje je “rekonstruisan i dalekovod i niskonaposnka mreža”.

“Činjenica je, međutim, da se u ekspanziji mahom neplanske gradnje naselja šire pa je, takoreći, došlo do spajanja Ljajkovića i Botuna. Povećanje broja korisnika koje nije u potpunosti usklađeno sa infrastrukturom može uticati na kvalitet u isporuci električne energije, pogotovo u danima povećane potrošnje”, navode iz CEDIS-a.

U Zeti prekidi napajanja zbog radova i “trećih lica”

Na području Zete, kako dodaju, pored najavljnih prekida u napajanju električnom energijom zbog planiranih radova na rekonstrukciji objekata, dolazilo je do prekida napajanja i zbog oštećenja elektrodistributivne mreže i objekata od strane trećih lica (izvođači radova, požari, saobraćane nezgode itd.), ali su u svim tim slučajevima, kako kažu u ovoj energetskoj kompaniji, njihove “ekipe u najkraćem roku bile na terenu i radile na sanaciji oštećenja i brzom uspostavljanju napajanja, bez obzira na vremenske uslove i doba dana”.

Oni demantuju da problemi sa strujom u Zeti traju godinama.

“U skladu sa navedenim, smatramo da se u Zeti ne radi o dugogodišnjem “postojanju problema”, već o nastojanju CEDIS-a da prati standarde u oblasti kvaliteta napajanja električnom energijom, našto je i po Zakonu obavezan. Jedini način za to je revitalizacija mreže i objekata koja je, ponavljamo, nemoguća bez obezbjeđivanja beznaponskog stanja. Ali, kada se objekat revitalizuje, kvalitetno i pouzdano napajanje sa tih elektroenergetskih objekata obezbijeđeno je za duži vremenski period”, kažu iz CEDISa.

Računi regularni i kada je nizak napon

Na pitanje VOPa da li su građani kojima se ne isporučuje minimum kvaliteta električne energije, te nisu u mogućnosti da koriste benefite ove robe odnosno usluge (da upale klimu, hidrofor, veš mašinu) u obavezi da plaćaju račune kao i oni koji dobijaju struju odgovarajućeg napona, u CEDIS-u kažu da su korisnici na to obavezni prema Elektroprivredi Crne Gore, kao snabdjevaču, a plaćaju utrošenu električnu energiju.

“U skladu sa Pravilima o minimumu kvaliteta isporuke i snabdevanja električnom energijom, korisnici mogu da podnesu zahtjev za finansijsku kompenzaciju zbog neispunjavanja jednog od kriterijuma propisanih tim aktom”, navode iz energetske kompanije.

Vranjske Njive u problemu zbog rekonstrukcije dalekovoda
Naselje Vranjske Njive, iz kojeg Vam se obratio Marko Vukašinović, nije u Zeti, već se korisnici tog naselja napajaju sa dalekovoda 10 kV “Danilovgrad iz Gorice” na kojem se izvode planirani radovi na rekonstrukciji, zbog čega i dolazi do najavljenih prekida u napajanju. Na dalekovodu “Danilovgrad iz Gorice” se radi u kontinuitetu i do sada je završeno oko 90 odsto planiranih radova, naveli su iz CEDISa.

Na pitanje šta je CEDIS preduzeo i šta će preduzeti kako bi mještanima Zete obezbijedili kvalitet usluge nabdijevanja strujom u skladu sa računima koje dobijaju?, iz ove kompanije navode da na području Gradske opštine Golubovci CEDIS u kontinuitetu izvodi radove na elektordistributivnoj mreži i objektima u cilju kvalitetnije i sigurnije isporuke  električne energije. Kroz projekat ugradnja “pametnih” brojila, u elektrodistributivni sistem Golubovaca uloženo je preko 560 hiljada eura, od čega u rekonstrukciju NN mreža  oko 274 hiljade eura, rekosntruisani su 10 kilovoltni dalekovodi “Mataguži” i “Radio Predajnik” na području Golubovaca.  Dalekovod 10 kV “Radio Predajnik”, koji je dugačak 4 kilometra, je rekonstruisan cijelom dužinom, a tokom radova zamijenjeno je 15 stubova.

“Pored navedenog, u Golubovcima se radi i na rekonstrukciji dalekovoda 10 kV “Goričani”, a u prethodnom periodu rekonstrusani su i 10 kilovoltni dalekovodi: “Srpska”, “Aluminijski kombinat”, “Morača” i “Anovi”, sve u cilju dovođenja kvaliteta napajanja, odnosno parametara koji ga definišu”,naveli su iz CEDIS-a.

V.Mitrović

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com