VUKADINOVIĆ: DPS blizu apsolutne većine, iza Fronta stoji Amfilohije, a iza Demokrata Vučić - Volim Podgoricu

VUKADINOVIĆ: DPS blizu apsolutne većine, iza Fronta stoji Amfilohije, a iza Demokrata Vučić

Demokratska partija socijalista osvojiće više mandata na predstojećim, nego što ih je imala na prošlim parlamentarnim izborima i to je već potpuno izvjesno na osnovu istraživanja javnog mnjenja. Jedina nepoznanica je hoće li DPS osvojiti 41 mandat sama i hoće li zajedno sa koalicionim partnerima i Socijaldemokratskom partijom imati dvotrećinsku većinu odnosno 54 mandata, ocjenjuje za Dnevne novine politički analitičar Srđan Vukadinović.

Vukadinović smatra da je dobro što se SDP, nakon četvorogodišnjeg lutanja, vraća tamo gdje, po njemu, i pripada među crnogorski državotvorni blok.

“Jedina nepoznanica na predstojećim izborima biće ko će poslije 30. avgusta biti lider opozicije Demokratski front ili Demokrate, odnosno čija će lista odnijeti prevagu Amfilohijeva ili Vučićeva. Nije tajna da iza liste koju predvodi šarolika koalicija oko Fronta stoji Srpska pravoslavna crkva, odnosno Mitropolija crnogorskoprimorska, dok sam vrlo sklon mišljenju da je iza Demokrata stao srpski predsjednik, kao i srpski patrijarh Irinej kojima je Front u ovoj fazi rješavanja kosovskog pitanja postao previše radikalan i opterećujući. Imamo i treću listu koja je čisto profiterska, iza koje stoje razni tajkuni, njihovi mediji i nvo, koja će teško preći cenzus”, ocjenjuje Vukadinović.

Komentarišući naše pitanje o izbornom rezultatu DF-a i Demokrata, Vukadinović kaže da se može dogoditi da imaju lošiji rezultat nego na prošlim izborima zbog šarolikih koalicija koje su napravili sa partijama koje bez njih ne bi mogle preći cenzus.

“U koaliciji koju predvodi DF, niko osim SNP-a ne bi mogao preći cenzus. Tako je i sa onima koje su okupile Demokrate. To može da bude mač sa dvije oštrice i da ih košta manje glasova nego na prošlim izborima. Zašto? Zato što postoje ljudi koji su jasno opredijeljeni i prema politici DF-a i Demokrata, i svako miješanje sa drugima dovodi do određenih dilema. Tako da ne bi bilo iznenađenje ako DF ili Demokrate, sa svim ovim partijama u koaliciji, osvoje manje mandata nego na prošlim izborima”, smatra Vukadinović.

Njegova je ocjena da je Demokratski front napravio grešku što je za nosioca liste stavio čovjeka koji je potpuni anonimus, inženjer koji se najviše pročuo odlaženjem na litije i podrškom Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“DF vapi za vremenima kada je na njihovom čelu bio Miodrag Lekić, ozbiljan političar i koji je napravio izvanredan rezultat na predsjedničkim izborima. Univerzitetski profesor Krivokapić je daleko od takvog kalibra, i ne mogu mu pomoći nikakve reference u struci. Struka nema veze sa politikom, tako da se ovaj potez može vratiti Frontu kao bumerang, da izgubi lidersku poziciju na opozicionoj sceni. Što se tiče pobjednika izbora, tu nema nikakvih nepoznanica to je ubjedljivo DPS”, smatra Vukadinović.

 

2 komentara

  1. Господине Вукадиновић ако је ово тачно што ви прогнозирате онда ми се чини да са гласачима у Црној Гори није нешто уреду.Да није то ДПС од вас наручио јер ако видим ови се нијесу мијењали ево 30година а напунили су чепове до врха на грбачи народа.

    1. E sad bi ti gospodine i glasače da promijeniš, malo je što se Milo mora svrgnut, no i glasače da promihenimo, možda jexno par stotina hiljada da dovedete iz nekuda, a zna se odkuda, pa bi ga svrgnuli

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com