DA LI JE VRAPCE UBILA 5G ILI NEVRIJEME? Dramatične slike podigle buru na društvenim mrežama (VIDEO)

Nakon nevremena koji je prije dvije večeri zahvatilo Podgoricu, na društvenim mrežama osvanuli su snimci stotina mrtvih vrabaca u podgoričkom naselju Blok V, koji su šokirali građane.

Ove dramatične fotografije i snimci uginulih ptica, prema kojima svi gajimo simpatije, a koje je, čak, opjevao i čuveni nikšićki i crnogorski pjesnik i boem, Vito Nikolić, podigle su pravu buru na društvenim mrežama i pokrenule lavinu lavinu komentara i polemika oko uzroka pomora malih, ali “žilavih” ptica.

Mnogo je onih koji tvrde da nevrijeme ne može biti uzrok pomora vrabaca koji opstaju i u mnogo težim vremenskim uslovima, i tvrde je uzrok pomora 5G mreža. Pojedini su predlagali i obdukciju kako bi se utvrdio stvaran razlog pomora ptica.

“Da je sreće, napravila bi se obdukcija ovih ptica da se utvrdi pravi uzrok smrti.
Ovo je u najmanju ruku simptomatično, kao da do sad nije bilo i većeg nevremena…
“Nevrijeme” kao uzrok smrti ne vjerujem da negdje postoji…”napisao je jedan korisnik Fejsbuka.

Međutim, ornitolog Bojan Zeković iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica kazao je, za portal Raskrinkavanje.me da je upravo nevrijeme uzrok pomora ptica.

“Sigurno je nevrijeme. Sada su vrapci završili sa gniježđenjem i skupljaju se u krošnjama na noćenju i to u velikim jatima. To im oogućava zaštitu od predatora i čini sigurnijim, ali ne i od ovakvih nepogoda. S obzirom na klimatske promjene i sve veće zagrijavanje atmosfere time i više energije u vazduhu, oluje će biti jače i destruktivnije, a ovi prizori češći“, objašnjava Zeković.

Prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori, za sada ne postoji 5G mreža, a njeno instaliranjee najavljuje do kraja 2022. godine, .

Iz regulatorne agencije i mobilnih kompanija koje posluju u Crnoj Gori su u javnim istupima ranije poručili da nema razloga za zabrinutost od štetnog dejstva 5G mreža. Mobilni operateri navode da su spremni za 5G te da će instaliranje ove kontroverzne mreže omogućiti korisnima brojne benefite.

Podgorički slučaj masovnog pomora vrabaca, nije jedinstven niti u regionu, niti u svijetu. Naime, poslije nevremena u Kruševcu, početkom jula, građani tog srbijanskog grada zatekli su isti prizor kao juče u Podgorici.

Polemika koja se tim povodom razvila gotovo je identična polemici izazvanoj pomorom vrabaca u Podgorici

A.Kovačevič

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close