ANEKS ZA KREDIT IZ ABU DABIJA: Povučeno 30 miliona, kreditnim aranžmanima se bave pravosudni organi - Volim Podgoricu

ANEKS ZA KREDIT IZ ABU DABIJA: Povučeno 30 miliona, kreditnim aranžmanima se bave pravosudni organi

Vlada Crne Gore je danas, bez održavanja sjednice, usvojila Informacija o ADMAS kreditu i data saglasnost na Aneks Ugovora o zajmu potpisanog između Abu Dabi fonda za razvoj i Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore (IRF) A.D. u vezi sa izmjenama i dopunama amortizacionog plana projekta podrške poljoprivrednom sektoru.

Aneks se, kako je saopšteno iz Vlade, odnosi na činjenicu da je od ukupnog iznosa zajma od 50 miliona američkih dolara, povučeno 29,6 miliona, da su povlačenja sredstava iz ADMAS projekta istekla, te da Abu Dabi fond za razvoj obračuna i dostavi aktuelan amortizacioni plan otplate glavnice,  ako bi isti oslikavao faktički povučena sredstva, a ne inicijalan iznos zajma i to bez dodatnih bilo kojih naknada.

Milione iz Abu Dabija, njih 50, svojevremeno je teatralno najavio tadašnji ministar poljoprivrede Petar Ivanović, prognozirajući snažan razvoj crnogorske poljoprivrede na sjeveru, a ovaj “spektakularan” projekat je, međutim, završio i pred istražnim organima.

Malim poljoprivrednicima, i domaćinstvima koja žive od poljoprivrede ili bi to željela, nisu bile dostupne ni mrvice ovog “spektakularnog projekta” jer je čak i uslovima bilo predviđeno da je najmanji iznos zajma milion eura.

Milioni su završili kod velikih i privilegovanih kompanija, a nekima od njih se nešto kasnije bavilo i Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore.

Istraga je pokrenuta u vezi sa podjelom dijela novca u iznosu od 23 miliona dolara nekim firmama, zbog sumnje da su  suprotno ugovoru, novac iz povoljnih kredita za koje garantuje država iskoristili za neke druge namjene.

Projekat je od samog početka izazivao sumnju zbog toga što posao dodjele novca nije bio povjeren Investiciono razvojnom fondu (IRF), već je novac dijelilo Ministarstvo poljoprivrede.

Inače, i prema uslovima finansiranja iz Abu Dabi fonda, bilo je propisano da iznos kredita može da bude najmanje milion, a najviše tri miliona USD, a novac je bio predviđen za namjensko trošenje.

Uslovi kredita iz arapskog fonda na papiru su veoma povoljni, sa kamatnom stopom od 2,5 odsto, grejs periodom od četiri godine i rokom otplate 17 godina. Firme su bile u obavezi da podnesu prijavu sa detaljno razrađenim projektom i planom o trošenju novca. A kako je to izgledalo u praksi?

Sporna je bila dodjela kredita od tri miliona firmi Agro Carine Čeda Popovića, firmi Vektri Jakić, vlasnika Dragana Brkovića, koja je u trenutku dobijanja kredita bila veliki poreski dužnik i u stečaju, firmi IM Gradina iz Rožaja vlasnika Džemala Škrijelja, koji je trebalo da bude iskorišćen za proširenje kapaciteta mesoprerade. Prema izvještajima Poreske upravi, ta firma ima jednog zaposlenog i ukupnu imovinu od 190.000 eura. Inače, Gradina i Gradina Company, povezanih vlasnika, u blokadi su u to vrijeme bili pet godina sa nenaplativim dugom od 2,8 miliona eura.

Četvrti problematični kredit u iznosu od tri miliona dolara odobren je firmi Milkraft iz Pavinog Polja kod Bijelog Polja, čiji je vlasnik Dragan Burić počasni konzul Crne Gore u Panami i direktor 18 of-šor firmi iz Paname. Ta mljekara djelimično je izgrađena, ali i pored najava nije počela rad.

Zanimljivo je da je firma koja je radila biznis planove za većinu kompanija koje su konkurisale i dobile novac iz Abu Dabi fonda CEED konsalting, čiji je osnivač bio upravo bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pokrenulo je prošle godine potupak prinudne naplate dospjelih rata za kompanije Vektra Jakić i Milkraft Leche.

Kredit sa Fondom iz Abu Dabija dogovoren je 4. juna 2015. godine, a bilo je planirano da uz pomoć tog novca poljoprivredni proizvođači razviju svoj biznis, a time i ukupnu crnogorsku poljoprivredu.

Tada je u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i sjedištu Abu Dabi fonda za razvoj (ADFD), potpisan sporazum o dugoročnom kreditiranju crnogorske poljoprivrede u iznosu od 50 miliona USD. Sa predstavnicima ADFD sporazum su potpisali tadašnji ministar poljoprivrede Petar Ivanović i predsjednik Odbora direktora crnogorskog Investiciono razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević.

Abu Dabi fond za razvoj je državna agencija tog arapskog emirata, koja uglavnom obezbjeđuje koncesione kredite za finansiranje ekonomskih i socijalnih projekata širom svijeta.

V.R.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com