ŠKALJARSKI KLAN KUPOVAO KOKAIN OD ŠEIKA IZ BRAZILA: Akcija BRAĆA GRIM razotkrila kako je funkcionisao lanac šverca droge

U okviru istrage o zaplijenjenoj toni narkotika u Rumuniji u martu 2019, istražitelji su otkrili kako je droga putovala iz Južne Amerike do Evrope, ko je učestvovao u lancu, kako je tovar završio u vodi

Rumunski istražitelji su u saradnji sa američkom DEA posle više od godinu dana završili istragu o švercu tone kokaina, koji je u martu 2019. zaplijenjen u delti Dunava, i otkrili kako su pripadnici moćne kriminalne grupe sa Balkana, u saradnji sa Šeikom iz Brazila, kamiondžijama iz Vranja i španskim pomorcima, prošvercovali drogu u Evropu.

Iza rešetaka Šeik
IZA REŠETAKA ŠEIKFOTO: SCREENSHOT

Kako prenosi portal Digi24, tužilaštvo je sredinom jula podiglo optužnicu protiv 16 muškaraca, zbog sumnje da su bili dio organizovane grupe, koja je u martu 2019. učestvovala u transportu kokaina iz Južne Amerike. Podsjetimo, policija je u Rumuniji 22. marta našla prevrnuti brod i 1.040 kilograma kokaina kako pluta u sigurnosnim prslucima. U saradnji sa kolegama iz Evrope i Amerike, pokrenuli su akciju „Braća Grim“ i otkrili čitav lanac šverca.

U pritvoru Tode K.
U PRITVORU TODE K.FOTO: FACEBOOK

Kontakt s prodavcem

– Sumnjalo se da iza organizacije pošiljke stoje škaljarski i vranjski klan. Kao osobe koje su umiješane u ovaj posao, istražitelji su označili sada pokojnog Igora Dedovića, jednog od vođa „škaljaraca“ i Davora T., navodnog vođu klana iz Vranja – podsjeća izvor  i dodaje da se Dedović i Vranjanac nisu našli na ovoj optužnici, u kojoj je otkriveno da je tovar kokaina, koji je iz Brazila krenuo za Rumuniju, bio daleko veći od zaplijenjene tone, a detaljno je opisan i put droge, vrijedne 600 miliona evra.

– Početkom 2019. članovi kriminalne grupe sa Balkana stupili su u kontakt s optuženim Libancem s nadimkom Šeik, koji živi u Brazilu, kako bi od njega kupili tri tone kokaina, čistoće 90 odsto. Do Šeika su došli preko Srba koji su dio njegove kriminalne grupe – piše u optužnici i navodi se da su tri tone iz Brazila otpremljene 9. februara 2019.

Kako se dalje navodi, istovremeno, pripadnici klana sa Balkana su angažovali 15 osoba za transport droge do luke Konstanca u Rumuniji, zatim dalje kopnenim putem do Španije, Holandije i Belgije.

– Organizacija se sastojala od tri etape. Prvi dio posla, utovar u brazilskoj luci i njen dolazak u rumunsku luku, prošao je bez problema. Druga etapa bila je da se droga sa prekookeanskog broda pretovari u dva glisera i doveze do mjesta Sveti Đorđe u delti Dunava. Tu je došlo do problema. Naime, jedan gliser, sa oko 1.040 kilograma kokaina, prevrnuo se blizu obale. Krijumčari, državljani Španije koji su upravljali plovilom, nisu stigli da pokupe robu i policija ju je zaplijenila. Međutim, tovar iz drugog glisera pretovarili su i navodno prevezli prvo u Srbiju – stoji u dokumentu tužioca.

Veze u EU i Južnoj Americi Treća etapa podrazumijevala je prebacivanje droge kopnenim putem do zapadne Evrope.

– Za to su angažovali Vranjance Todeta K. (50), Nenada C. (43) i S. P. Robu su prebacili u kombije sa posebno napravljenim bunkerima. Srbe su angažovali organizatori posla, takođe Srbi, koji imaju jake veze u Španiji, Holandiji, Belgiji i Latinskoj Americi – stoji u optužnici.

Trojica optuženih Srba uhapšena su u Rumuniji nakon što je policija pronašla prosuti kokain.

– Jedan je uhapšen kod Bukurešta, dok su dvojica pala na granici sa Srbijom – podsjeća izvor.

– Ispričali su da su se u Bukureštu sreli s trećim sunarodnikom, koji im je predložio da prevezu slike i knjige, vrijedne 250.000 evra – podsjeća izvor.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close