KEMP: Uvijek ćemo odgovoriti na strano miješanje u demokratske procese

Borba protiv dezinformacija je dugoročan problem koji nema brzih rješenja, poručila je ambasorka Velike Britanije Alison Kemp, ocjenjujući da su najbolji načini za suzbijanje takvih pojava transparentnost, odgovornost i dobro upravljavanje.
Prema njenim riječima, u svijetu u kojem samo deset odsto populacije ima pristup slobodnim medijima, dezinformacije se često koriste kao oružje za podrivanje i destabilizovanje društva.
„Nikada nije bilo lakše objavljivati i primati informacije, kao i širiti laži i teorije zavjere. Vidjeli smo primjere toga kako se dezinformacije koriste sa ciljem uticanja na javnu debatu i odluke, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu tako i širom Zapadnog Balkana. Ujedinjeno Kraljevstvo je na prvoj liniji odbrane kada je riječ o naporima da se suzbije ovaj maligni uticaj u regionu. Prošle godine smo najavili trogodišnji paket od gotovo 10 miliona funti sa ciljem borbe protiv dezinformacija i jačanja nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu“, navela je britanska ambasadorka u intervjuu za DFC.
Kemp mandat u Crnoj Gori završava krajem avgusta, a u oproštajnom intervjuu koji je pred odlazak dala za DFC magazin, komentarišući pokušaje ruskog miješanja u izbore širom svijeta, uključujući Britaniju i Crnu Goru, kazala je da će njena zemlja, sa partnerima iz NATO i Evropske unije, uvijek reagovati na pokušaje stranog miješanja u demokratske procese.
„Miješanje u bilo koju demokratiju predstavlja međunarodni problem. I Ujedinjeno Kraljevstvo će odgovoriti na sve pokušaje miješanja u demokratske procese zajedno sa NATO, EU ili našim međunarodnim partnerima. Ujedinjeno Kraljevstvo je sigurno da je pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine koji je Rusija podržala dio šireg obrasca ruskog ponašanja koji neprestano teži ka podrivanju naše bezbjednosti i bezbjednosti naših saveznika širom svijeta. Kao rezultat toga, podrška Ujedinjenog Kraljevstva je još veća i zadovoljna sam širinom naše saradnje i načinom na koji Crna Gora sarađuje sa Ujedinjenim Kraljevstvom i NATO saveznicima kako bi razvila otpornost na polju brojnih državnih bezbjednosnih pitanja. Takav rad će se nastaviti“, precizirala je Kemp.
Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima, Kemp je kazala da žali jer nijesu tretirane pojedine važne preporuke OEBS-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), ali smatra da na kraju validnost izbora zavisi najprije od dobre volje, vjere i povjerenja svih političkih subjekata i javnosti.
„Naša riječ parlament potiče od francuskog glagola pričati, vaša riječ skupština potiče od glagola skupiti se. Vašim predstavnicima su povjereni glasovi građana da se okupe, pozivaju vlast na odgovornost i zastupaju interese građana. To se ne postiže bojkotom, koji opstruira demokratski proces i spriječava one reforme koje političke partije tvrde da žele da podrže. Nadam se da će svi poslanici koji dobiju glas na kraju mjeseca učestvovati u radu novog saziva parlamenta“, poručuje Kemp.

loading...
Tagovi

Slične Objave

2 komentara

  1. Поштована Амбасадорка мене се чини да ви из ваше земље пуно више вршљате по Црној Гори него наша браћа Руси и колико ја пратим догађаје у мојој земљи државни удар није постојао а ако је нешто постојало спаковани су у вашој кухинји. На име На ББСје приказана слика двојице Руских Агената који одговорни по вашем тврђењу за тровање оног Руса и његове ћерке која је индетич на са сликом са оним Попову и Шишмакову који су били приказани за државни удар уЦрној Гори .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close