PODGORICA: Obnovljeni poligoni, fasade, škole - Volim Podgoricu

PODGORICA: Obnovljeni poligoni, fasade, škole

U Glavnom gradu od januara 2020. do sada obnovljeno je 15 poligona, mnoštvo fasada na stambenim zgradama, u toku je adaptacija objekata mjesnih zajednica, kao i kulturnih institucija na teritoriji grada, istakli su u Glavnom gradu najavljujući intezivne aktivnosti i u narednom periodu.

Direktor Agencije za stanovanje Vladimir Tomović je istakao da su građani dobili nove poligone u ulicama Vlada Raičevića i Buda Tomovića, a uređena su dva poligona u okviru SC ‘Morača’.

“Jedan je za mali fudbal, a drugi za odbojku i u tom poslu su osim Glavnog grada i Agencije za stanovanje učestvovala i druga privredna društva. Fudbalski savez Crne Gore, donirao je podlogu za mali fudbal, a isto je urađeno uz njihovu podršku na poligonu u Ulici Meše Selimovića. U saradnji sa Odbojkaškim savezom urađen je teren za odbojku, a kroz partnerstvo sa Ministarstvom sporta kontinuirano realizujemo čitav niz aktivnosti, pa je tim povodom prošle sedmice otvoren poligon u Mojanovićima. Trenutno se izvode radovi na poligonu na Pričelju”, naglasio je Tomović.

On je istakao da će Agencija za stanovanje vrlo brzo započeti radove na još nekim poligonima, kao što su poligon u Ulici Meše Selimovića, u Staroj Varoši, u Moskovskoj ulici, kao i iza zgrade Simpa, naglašavajući da je Glavni grad za realizaciju ovih projekata za ovu godinu opredijelio 300.000 eura, bez projekta rekonstrukcije Stadiona malih sportova koji će koštati preko pola miliona eura.

U toku je i adaptacija objekata mjesnih zajednica, za šta je iz Budžeta Glavnog grad izdvojeno 100.000 eura.

“Obnovljene su mjesne kancelarije na Bioču, Ublima, Fundini, Starom aerodromu, Novoj varoši, 19.decembar. Trenutno se adaptira prostor za produženi boravak Osnovne škole ‘Štampar Makarije’, za šta je izdvojeno 40.000 eura. Obnovljena je i škola u Komanima, sagrađena nova ograda oko škole Branko Božović u Zagoriču. Intezivno se postavljaju zaštitne ograde uz ivičnjake saobraćajnica, pa trenutno radove izvodimo na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog. To smo uradili u ulicama 27. marta, Ilije Plamenca, Kane Radović, na Bulevaru Pera Ćetkovića, Džordža Vašingtona, u Dalmatinskoj ulici. Cilj nam je da zaštitimo zelene površine ali i da povećamo bezbjednost učesnika u saobraćaju”, zaključio je Tomović.

Rukovodilac sektora za tehničko – operativne poslove Tanja Drakulović istakla je da su projekti “Za ljepše lice Podgorice” i “Poboljšanje uslova stanovanja” naišli na veliki odziv sugrađana i etažnih vlasnika, pa je za ovu namjenu utrošeno 540.000 eura.

“Akcija Za ljepše lice Podgorice odnosi se na obnovu fasada na stambenim objektima kolektivnog stanovanja. Započeta je od samog centra, od Trga nezavisnosti, a ove godine se preselila i u dijelu grada preko Morače. Kroz realizaciju ovog projekta nastoji se objektima vratiti stari sjaj, tako i u saradnji sa Službom Glavnog gradskog arhitekte pažljivo se vrši odabir tonova koji će se koristiti. U ovoj godini obnovili smo fasade na već 18 objekata”, saopštila je Drakulović i naglasila da je stanarima omogućeno plaćanje i kroz nekoliko mjesečnih rata.

Projektom Poboljšanje uslova stanovanja omogućava se etažnim vlasnicima da održavaju stambene objekte, te da učestvuju sa 50 odsto predračunske vrijednosti. Radovi koji podliježu ovoj subvenciji su radovi na sanaciji fasada, krovova, molerski radovi, sanacija stepeništne rasvjete, kao i osposobljvanje oštećene hidratantske mreže u objektima.

Za adaptaciju Kuslevove kuće izdvojeno je oko 80.000 eura, za adaptaciji prostora na Trgu nezavisnosti u kojem je smještena galerija Art 100.000 eura, a za paviljon na Veruši oko 80.000 eura.

“Za adataciju Kuslevove kuće planirana je zamjena svih krovnih elemenata i krovnog pokrivača, sanacija fasadne površine, reparacija stolarije i izrada drvenih škura i pergola na terasama, a u unutrašnjosti će se izvoditi podna, zidna i plafonska obrada, nova instalacija i rasvjeta sve u cilju dobijanja višenamjenskog prostora koji će se koristiti za različite kulturne manifestacije, protokolarne aktivnosti i kao autentičan izložbeni prostor u Glavnom gradu“, istakao je Damir Efović.

23 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com