BRAJOVIĆ: Nekoliko vakcina u trećoj fazi kliničkog ispitivanja - Volim Podgoricu

BRAJOVIĆ: Nekoliko vakcina u trećoj fazi kliničkog ispitivanja

Nakon što je registrovala prvu vakcinu za Kovid-19, Rusija je zatražila od Svjetske zdravstvene organizacije uslove za procjenu njene bezbjednosti.

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, Mina Brajović, kaže da je još nekoliko vakcina u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, a distribucija one koja se odobri biće test globalne solidarnosti.

Brajović je kazala da je Ministarstvo zdravlja Rusije saopštilo Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji da su za vakcinu “Sputnjik V”, poštovali sve propise nacionalnog zakonodavstva i međunarodne etičke standarde.

”Rusija je registrovala prvu vakcinu za Kovid-19 u svijetu i vlasti Rusije su inicirale komunikaciju sa SZO u pogledu uslova za prekvalifikaciju ove vakcine od strane SZO. Prekvalifikacija u suštini podrazumijeva rigoroznu kontrolu i procjenu svih aspekata bezbjednosti i efikasnosti vakcine, a na osnovu pribavljenih podataka kroz opsežna klinička ispitivanja”, kazala je Brajović.

Procjene Svjetske zdravstvene organizacije su da će gotovo 20 odsto svjetske populacije imati prioritet za vakcinaciju, kaže Brajović, i ističe da to uključuje zdravstvene radnike i sve one koji su izloženi visokom riziku obolijevanja od Kovida-19. U ovom trenutku je 165 potencijalnih Kovid-19 vakcina u različitim fazama razvoja.

”Negdje oko 24-25 je u fazi kliničkog ispitivanja. Zaista postoji nada da će jedna ili vise njih biti bezbjedna i efikasna. Nekoliko vakcina je u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, što znači u fazi kada se testira njihov potencijal da se spriječi obolijevanje od Kovida19”, poručila je Brajović.

Naredni koraci su proizvodnja i distribucija vakcine. U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji smatraju je da je bezbjedna i efikasna vakcina zajednička šansa za okončanje pandemije, ali samo pod uslovom da sve zemlje dobiju vakcinu. Zato ta organizacija s partnerima definiše kriterijume za raspodjelu vakcina u kojoj nema privilegovanih.

”Uspostavljen je upravo iz tog razloga mehanizam za jednu pravičnu lokaciju vakcine na globalnom nivou. Do sada je značajan broj zemalja pristupio ovom mehanizmu, uključujući i Crnu Goru. Funkcionisanje ovog mehanizma utemeljeno je na našim preporukama”, kazala je Brajović.

Brajovićeva je zaključila da je princip Svjetske zdravstvene organizacije  “to gdje živite ne smije da opredijeli da li ćete živjeti”, a upravo će proizvodnja i distribucija vakcine biti test za solidarnost i globalnu saradnju.

TVCG/RTCG

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com