Zakon o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga počeće sa primjenom naredne godine - Volim Podgoricu

Zakon o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga počeće sa primjenom naredne godine

Zakon o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga počeće sa primjenom naredne godine. Iz Poreske uprave za Novu M kažu da će se ovim zakonom pokušati da stane na put sivoj ekonomiji.

Iako je primjena Zakona o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga trebalo da počne početkom ove godine, novi rok je 1. januar naredne. Da će sve biti po planu uvjeravaju iz Poreske  uprave.

“Elektronska fiskalizacija zaživljeće, odnosno biće puštena u funkciju od 1. januara 2021. godine tako da će i Poreska uprava ali i sami poreski obveznici u narednom periodu biti zaduženi za pripremu svojih sistema kako bi se fiskalni servis već od prvog dana pripreme ovog zakonskog rješenja mogao koristiti”, saopštila je za Novu M portparolka Poreske uprave (PU), Milica Vuletić.

Fiskalizacijom će se pokušati da se stane na put onima koji su neizdavanjem fiskalnih računa do sada “zakidali” prihode u državnoj kasi.

“Elektronska fiskalizacija uhvatiće ne samo promet koji se evidentira uz gotovinsko plaćanje već i plaćanje koji se vrši po fakturama odsnosno uz bezgotovinskom sistemu. U tom smislu Poreska uprava će imati konkretnu bazu podataka o svom prometu izvršenom u Crnoj Gori, a samim tim biće omogućeno i efikasnije praćenje rada poreskih obveznika, suzbijanje sive ekonomije i sankcionisanje svih oblika neregularnog poslovanja”, kaže Vuletić.

Iz Poreske uprave kažu i da su donijeti pravilnici kojim su poreskim obveznicima dali detaljna pravila po kojima će se fiskalizacija sprovoditi. Zato su im i očekivanja velika.

“Očekivanja od elektronske fiskalizacije kada je u pitanju rast prihoda su velika  i to posebno u dijelu PDV-a gdje u prvoj godini primjene projekta očekujemo i do 17 miliona eura više nego što je do sada bilo ali tu su i indirektni efekti od poreza na dobit, porez na dohodak fizičkih lica i uspotavljanje kvalitetnijeg poslovnog ambijenta odnosno sankcionisanje nelojalne konkurencije za one poreske obveznike koji regularno posluju”, ističe Vuletić na Novu M.

Vuletić kaže i da će do 4. septembra biti objavljena detaljna funkcionalna i tehnička specifikacija.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com