DIK I MUP: Na izbore i sa isteklim dokumentima

Na zahtjev Demokrata, Državna izborna komisija i Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdili su da će svaki birač upisan u birački spisak, na nastupajućim izborima, moći ostvariti svoje biračko pravo i sa ličnom kartom ili pasošem čiji je rok važenja istekao.

Pismom od 14.08.2020. godine ministar Mevludin Nuhodžić saopštio je da će u uređaju za elektronsku identifikaciju birača, za svako biračko mjesto biti sadržani zadnja fotografija birača iz registra ličnih karata ili pasoša, kao i mašinski čitljiv zapis, bez obzira na to da li je istekao rok važenja lične karte ili pasoša.

“Ostaje nejasno zbog čega su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i ministar lično, počev od 01.08.2020. godine, u više navrata pozivali građane Crne Gore, njih oko 50.000, kojima je istekao rok važenja ličnih identifikacionih dokumenata, da u što kraćem roku, predaju zahtjev za njihovu zamjenu vezujući te aktivnosti za 30.08.2020. godine kao dan održavanja predstojećih izbora”, ističe Neven Gošović.

On je kazao da je ministar je dužan javnosti dati objašnjenje zbog čega je pozivao građane da u mjesecu avgustu, mjesecu godišnjih odmora, u postojećim uslovima proglašene epidemije koronavirusa (COVID-19), čekaju satima u redovima, da bi do 30.08.2020. godine zamijenili svoje lične karte, iako je, kako navodi, znao da birač, svoje biračko pravo može ostvariti sa ličnom kartom ili pasošem čiji je rok važenja istekao.

Gošović dodaje i da niko nema pravo, pa ni ministar Nuhodžić da stvara neizvjesnost u pogledu uslova za ostvarivanje biračkog prava, i biračima nameće po njih nepostojeću obavezu da svoja lična dokumenta kojima je istekao rok važenja moraju zamijeniti do dana održavanja izbora.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close