PREDSJEDNIK DIK-a: Glasanje putem pisma nije toliko nerješivo pitanje, pravila važe od 2000 - Volim Podgoricu

PREDSJEDNIK DIK-a: Glasanje putem pisma nije toliko nerješivo pitanje, pravila važe od 2000

Crna Gora spremno dočekuje parlamentarne, kao i izbore u nekoliko opština, zakazane za 30. avgust, kaze u intervjuu za Novu M predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović.

“Sve su radnje koje je DIK bio obavezan po kalendaru da izvrši, izvršene, tako ćemo nastaviti do kraja, do samog proglašenja konačnih rezultata.Ovog puta situacija je specifična, zbog epidemije koronavirusa”, kaže Ivanović.

Ivanović navodi kakve su preporuke.

“Te preporuke su karaktera medicinske zaštite, zdravstvene zaštite. One ni u kojem trenutku nisu suspendovale, niti pokušale da suspenduju ijedno ustavno i zakonsko pravo. Ako držite distancu, ako nosite masku, ako koristite rukavice i sredstva za dezinfekciju, vi ste do najmanje moguće mjere smanjili opasnost od zaraze”, kazao je on za Novu M.

Ističe da DIK poštuje zakone i pravila.

“U dijelu „glasanjem putem pisma“, koje je, uslovno rečeno, najspornija stvar, ako se stavi prst na čelo i shvate argumenti, onda to nije nikakva mistifikacija, niti toliko nerješivo pitanje”, ističe on.

Ivanović kaže za Novu M i da pravila o glasanju putem pisma, vezano za prebivalište, važe od 2000.

“Mi nismo stavili van snage pravilo koje se tiče prebivališta i za to imamo i pravne i faktičke razloge. Teško je možda nekome da shvati, ali onima koji se bave ovim poslom je velika odgovornost i želja da pružimo svim građanima ravnopravno mogućnost da u granicama realnosti da ispune svoje biračko pravo”, navodi Ivanović.

Predsjednik DIk-a kao jednu od mogućnosti navodi da Ustavni sud donese presudu o brisanju ove odluke, što bi, kako navodi, predstavljalo problem.

“Kako će četiri osobe, zamjenici biračkih odbora, jedini zaduženi, nemaju alternative, rezerve, poći iz Podgorice, gdje se neko liječi, u neko selo 40 kilometara od Pljevalja, ili 30 kilometara od Rožaja. Neko treba da dođe do tog lica, da se po zakonu izvrši glasanje i da se vrati nazad”, kazao je on.

Prvi čovjek Državne izborne komisije kaže da su alternativna rješenja bila moguća.

“Imalo bi alternative, ali da se mijenja zakon, pa da izbori traju dva dana, da se sve stigne. Druga je alternativa da se u bolnicama otvore biračka mjesta, ali to je po zakonu nemoguće. Što Zakon propisuje, to se sprovodi, što nema u zakonu, ne možemo raditi po tome. Pustićemo Ustavni sud da o tome odluči”, istakao je on.

Građani će, navodi Ivanović, biračko pravo moći da ostvare i sa isteklim dokumentima.

“Kada glasač dođe na biračko mjesto i kada mu se provuče dokument, on treba da pokaže sliku. Postoji mogućnost da on ne pokaže sliku, a to je ako je taj dokument izdat 10 dana prije izbora. U tom slučaju je sasvim legitimno da se dozvoli biraču da glasa, jer će aparat prepoznati njegov matični broj”, pojasnio je Ivanović.

Na pitanje da li će Institut za javno zdravlje i Vlada Crne Gore opremiti sa zaštitnom opremom članove biračkih odbora i ako hoće, o kojim količinama se radi, Ivanović kaže da su to ogromne količine.

“1.200 je biračkih odbora, da su tu više članova biračkog obora, njihovi zamjenici, posmatrači. Radiće se o hiljadama i desetinama hiljada stavki za sve ovo, ali čvrsto uvjeravanje imamo da će to sve biti obezbijeđeno”, kaže on.

Odluku Vlade da se Državnoj izbornoj komisiji preusmjere sredstva u iznosu od 70 hiljada eura, kako bi obezbijedila prostorije u skladu sa epidemiološkim standardima u koje mogu biti smješteni svi očekivani učesnici u izbornom procesu, kritikovali su iz Nvo sektora. Naime, spočitano je što je izbor pao na navodno najskuplji hotel u Podgorici.

“Nema nikakve tu mistifikacije. Hotel je dostupan, blizu naših službenih prostorija, sve radnje koje smo dužni da izvršimo po zakonu možemo raditi i ovdje i tamo”, kaže on.

Prvi čovjek Državne izborne komisije imao je poruku za političke partije.

“Ja bih apelovao na političke partije da ne čekaju zadnji dan roka za predlaganje članova biračkog odbora, da što prije, ovih dana, te predloge pošalju OIK, da bismo u ovakvim uslovima uspjeli da edukujemo članove odbora”, kazao je Ivanović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com