ILI JESI, ILI NISI – LAV - Volim Podgoricu

ILI JESI, ILI NISI – LAV

Piše: Vesna Radojević

Prijateljica moja draga, kad god se sretnemo na kafici, pita – što ne pišeš više, baš pogodiš žicu, ono što svi osjećaju, a nekako ne mogu da artikulišu, svi se pronađemo…

Onda ja slegnem ramenima jer mi se ne da objašnjavati da ne stižem, i zašto ne stižem, a takvi izgovori se konfrontiraju i sa mojom devizom – ako istinski hoćeš, nađeš vrijeme, i nađeš način.

Ta moja prijateljica je intelektualka, uvijek nasmijana, pa i kad se ljuti. Ima divnu porodicu, ona i muž odlična zaposlenja i lijepe plate, pametno i vaspitano dijete koje čita knjige, volontira i vozi biciklo. Mentalni sklop i način života, kao da su negdje u Britaniji ili Švedskoj, a ne u Crnoj Gori.

Još jedan dokaz da je svijet oko nas onakav kakvim ga kreiramo u nama.

Ili jesi, ili nisi slobodan. Ako imaš u sebi taj izvor slobode, on će naći put da preplavi tvoje postojanje, i donese ti sve o čemu sanjaš.

Ako nisi slobodan, onda može svaki miš ući u tvoj život, u tvoj mali prostor, sa prijetnjom da ne smiješ da misliš, da pričaš, da osjećaš, da ne smiješ da pišeš po Fejsbuku, da ne smiješ otići u drugi grad ili drugu državu, da ne smiješ po moru voziti vlastitu barku, da ne smiješ poslije 30 godina rada imati ni garsonjeru, da ne smiješ u crkvu ili džamiju.

Ako nemaš u sebi taj izvor slobode, svaki miš će te ubijediti da i ne treba da živiš bolje, ljepše i sretnije.

Ako nisi slobodan, onda ćeš se zavući u svoju malu jazbinu na svako upozorenje da, ako samo pomisliš da si dovoljno dobar za bolje, biće ti još gore.

Ako nisi slobodan, onda pristaješ da si manje vrijedan, da manje zaslužuješ, pristaješ da ćutiš i da se sklanjaš, ili klanjaš, bahatima, bučnima, arogantnima, nevaspitanima, bezočnima.

Ako sve to radiš, i na sve to pristaješ, onda pristaješ – o, da! – i da tvoja djeca ne vrijede, i ne zaslužuju bolje od onoga što si ti!

Ako ti vrijeđaju inteligenciju, a ti ćutiš.

Ako te kradu, a ti ćutiš.

Ako te zaglupljuju, a ti ćutiš.

Ako te hvataju na iste fore i prevode žednog preko vode.

Ako godinama i decenijama tapkaš u mjestu ili ideš unazad.

Ako godinama i decenijama nalaziš izgovore da ćutiš jer može biti i gore.

I biće još gore. I treba da ti bude još gore. Ako ti bude još gore, sam si kriv.

Ili jesi, ili nisi borac.

Ili jesi, ili nisi slobodan.

Ili jesi, ili nisi lav.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com