ČIJA JE CRNA GORA?! Ko su “patriote” koje imaju eksluzivno pravo da određuju ko su “patriote”

Piše: Vesna Radojević

Neke “patriotske snage” su za nedjelju najavile veliki skup u Podgorici. Da brane Crnu Goru?! Sa druge strane, narod koji je dobio izbore se poziva da ostane doma, jer se najavljuju provokacije i incidenti, navodno su spremne neke palice, navodno se nekima dijeli i neki keš…

Sa jedne strane “patriote”, sa druge strane većinski narod?! Ima li logike? Znači, građani koji su, na izborima, postali većina, nisu patriote?

Kaže mi prijatelj, Staropodgoričanin muslimanske vjeroispovijesti, koji decenijama već živi vani, da on nikako ne može podržati “slobodu” koja se slavi trobojkama.

Ja mu kažem da su trobojke, i to crnogorske, trenutno simbol slobode, jer je dosadašnja vlast od državne zastave napravila simbol otuđenog i korumpiranog režima, kojem je država prćija.

Jedino je takva vlast uspjela svim čestitim Crnogorcima, Srbima, Albancima, Hvatima, Bošnjacima… ogaditi crvenu boju. Konačno će, nadam se, stvari početi da dolaze na svoje mjesto. I stvari, i ljudi. Sloboda svima. Država svima. Kada to bude, biće i crvena zastava na ponos svima.

Mislim da smo se razumjeli.

Slavlja će, Bože zdravlja, biti zavijena i u crveno, onda kad nestane znak jednakosti između crvene i kriminala i pustošenja, onda kada crvenu ne budu na srce privijali oni koji su Crnu Goru sveli na feud, a  njene građane na podanike. Onda kada oni koji slobodno misle i slobodno govore, ne budu neprijatelji države, već njeni biseri.

Ko su “patriotske snage” koje, nakon pada trodecenijskog režima “brane Crnu Goru”? Od koga je brane? Od Zdravka, Dritana, Alekse? Od većinske Crne Gore koja,po njihovim aršinima, nije patriotska?

“Patriote” brane državu od onih koji su, konačno, i po “patriotskim” uslovima, uspjeli da dođu na poziciju da počnu da je čupaju iz ralja kriminala, korupcije, nepotizma, diskriminacije, diktature.

Od onih koji pružaju ruku svima, i pozivaju na mir, na jedinstvo i na zajedništvo?

Od onih koji se oslovljavaju i razgovaraju sa uvažavanjem i ljubavlju, a ne sa nipodaštavanjem i mržnjom?

Bezimene “patriotske snage”, od kojih se distancira DPS garnitura, opremljene “ispod čekića” crvenim majicama i zastavama, i “patriote” kojima smetaju Srbi, Albanci, Hrvati, Bošnjaci, svi koji se drznu ustvrditi da je Crna Gora i – njihova?

Ko su “patriote” kojima je Crna Gora manje njihova, ako je još nečija?

Ko su “patriote” koje su sebi dale eksluzivno pravo da budu “patriote”?!

Ko su “patriote” koje sebi daju eksluzivno pravo da određuju ko je “patriota”, a ko je “državni neprijatelj”?

Ko su “patriote” koje sebi daju eksluzivno pravo da određuju čija je, a čija nije Crna Gora?

Ko su “patriote” kojima je svako ko misli glavom, i srcem, a ne guzicom, kamen o vratu?

Neka “patriote” i u neđelju kažu šta imaju. Neka pošalju poruke iz 1918. i iz devedesetih. Koga to više zanima? Osim onih kojima služi da siju mržnju po Crnoj Gori. Da pokušavaju da siju mržnju po Crnoj Gori.

Mi smo u 2020.-oj. Većinska Crna Gora je izašla iz prošlog vijeka.

Većinska Crna Gora je, konačno, ušla u 21. vijek.

I nije problem. I treba. Neka većinska Crna Gora u nedjelju ostane doma.

Crna Gora je sada moja, tvoja, naša, njihova, i sve naše djece.

Amin!

 

 

 

loading...
Tagovi

Slične Objave

3 komentara

  1. Опет Милица коментарише волио бих да те упознам да се слободно поразговарамо пошто је стигла Слобода у нашој Црној ГОРИ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close