KLIZIMO LI U KARANTIN ILI VANREDNO STANJE? U regionu opada broj oboljelih, Srbija nas stavila na “crvenu listu” - Volim Podgoricu

KLIZIMO LI U KARANTIN ILI VANREDNO STANJE? U regionu opada broj oboljelih, Srbija nas stavila na “crvenu listu”

Zvanična Srbija pozvala je juče svoje građane koji su na ljetovanju u zemljama regiona, da se vrate kući do petka u 18 časova, nakon čega će biti pod nadzorom. Poziv je posebno upućen građanima Srbije koji borave u Crnoj Gori, gdje se, kako su naveli, epidemija nekontrolisano širi.

U Crnoj Gori je juče registrovano 188 novozaraženih, a prema poslednjim podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Crna Gora ima skoro 290 zaraženih na 100.000 stanovnika, dok, recimo, Srbija ima samo 14,5 zaraženih na 100.000 stanovnika.

U Hrvatskoj broj zaraženih opada, pa su juče zabilježena svega 22 nova slučaja. Slično je i u Makedoniji sa 37 novozaraženih, dok je na Kosovu juče bilo 55 novih slučajeva korone. U Bosni i Hercegovinia je zabilježeno 327 nova slučaja, dok je u Albaniji registrovano 167 novih slučajeva.

U kontekstu političkih dešavanja u Crnoj Gori, aktuelne su spekulacije da bi poražena politička opcija, koja još uvijek rukovodi institucijama, i ima predsjednika države, mogla proglasiti vanredno stanje, što bi značilo odlaganje formiranja nove Vlade za najmanje 90 dana.

ANKETA: Šta mislite o ponovnom uvođenju karantina zbog korone? (VIDEO)

Građani Srbije koji borave u Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH da se vrate do petka u 18h, nakon toga nadzor

KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Srbija zove svoje građane da se vrate iz CG i zemalja okruženja do petka

“Treba shvatiti da je boravak u Crnoj Gori veliki rizik. Ljetovati tamo je loš izbor, to je jednostavno istina”, kazao je juče na konferenciji za štampu Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon.

On je istakao da je donijeta strateška odluka o uvođenju nadzora nad građanima koji se vraćaju u Srbiju iz inostranstva koja se krčkala preko tri nedelje.

“Prošle nedjelje smo imali 40.000 prelaza samo sa Crnom Gorom”, dodao je Kon.

Iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje kontinuirano upozoravaju da se građani ne pridržavaju mjera, ali i da će veliki skupovi koji su održani nakon izbora 30. avgusta doći na naplatu.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje dr Milko Joksimović u narednih sedam do deset dana očekuje porast zarežnih od infekcije kovid-19 ili trend zadržavanja oboljelih na visokom nivou, dok je dr Boban Mugoša najavio da je ponovno uvođenje karantina poslednja, ali neminovna opcija, ukoliko se trend rasta novozaraženih nastavi.

V.R.-A.K.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com