KATNIĆ: Neistinite i tendenciozne konstrukcije Zogovića

Povodom saopštenja funkcionera Demokratskog fronta(DF) Miluna Zogovića glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ukazuje da su konstrukcije izvedene u ovom saopštenju neistinite i tendenciozne.

Podsjetimo, Zogović je, nakon iskaza generala Bratislava Dikića i agenta CIA Džozefa Asada  o navodnim zloupotrebama Katnića i pritiscima kojima su bili izloženi da lažno optuže Andriju Mandića i Milana Kneževića, pozvao Ivicu Stankovića da po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv Katnića i Saše Čađenovića.

Katnićevo saopštenje prenosimo u cjelosti: 

Povodom saopštenja funkcionera Demokratskog fronta(DF) Miluna Zogovića od 16.09.2020.godine, Glavni specijalni tužilac ukazuje da su konstrukcije izvedene u ovom saopštenju neistinite i tendenciozne.

Kao što je ranije saopšteno, okrivljeni B.D. je priznao izvršenje krivičnog djela pred sudom na javnom glavnom pretresu 26.01.2018.godine, kada je B.D.  prijećeno upravo od strane odbrane i to pred sudskim vijećem.

Upravo tada počinju sve prijetnje i pritisci na porodicu okrivljenog B.D., odnosno odmah nakon davanja iskaza pred Višim sudom u Podgorici njegovoj kćerki je prijećeno, u vezi sa čim je pred nadležnim organima Republike Srbije i
pokrenut krivični postupak. Očigledno je da su ove prijetnje trajale dok B.D. ponovo pred Apelacionim sudom nije promijenio svoj iskaz.

Što se tiče navoda u saopštenju funkcionera DF-a da je i bivšem agentu CIA-e J.A. prijetio Glavni specijalni tužilac, radi objektivnog informisanja javnosti ističem da Specijalno državno tužilaštvo nikada nije direktno komuniciralo sa J.A.

Specijalno državno tužilaštvo je 25.08.2019.godine uputilo međunarodnu zamolnicu za pružanje pomoći u krivičnim stvarima pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država(SAD) kako bi se u svojstvu svjedoka J.A. izjasnio i iznio sva svoja saznanja u vezi sa predmetom „pokušaj terorizma“ u Crnoj Gori.

U cilju izvršenja zamolnice preko nadležnih državnih organa Crne Gore i SAD- a u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima Ministarstvu pravde SAD-a su 07.02.2019.g. kroz dopunu zamolnice dostavljena i tačna pitanja na koja J. A. treba da odgovori.

On je, međutim, odbio da odgovori na pitanja pozivajući se na V Amandman Ustava SAD-a. Ovaj Amandman kaže da niko nije dužan da odgovara na pitanja kada bi odgovorima sebe izložio krivičnom gonjenju.

U slučaju da se nije pozvao na ovaj Amandman, a J.A. se pozvao, bio bi dužan da govori istinu o svemu što mu je bilo poznato i o svemu o čemu je upitan, a što mu je poznato. J.A. do danas nije dao bilo kakvu izjavu u vezi sa
događajima u Crnoj Gori iz 2016.g. pred nadležnim državnim organima SAD-a. Nakon ovoga Specijalno državno tužilaštvo je imalo dva sastanka sa advokatima J.A., jedan u SAD-u, drugi u Crnoj Gori.

Tim sastancima J.A. nije prisustvovao, a na inicijativu njegovih advokata razgovarano je o njegovom priznanju krivice.

Tom prilikom advokatim J.A. saopšteno je na koje okolnosti J.A. treba da se izjasni. Nakon toga advokati J.A. prekinuli su svaku komunikaciju sa Specijalnim državnim tužilaštvom.

Napominjem da je sve ono što je J.A. saopštio preko svojih advokata dokumentovano u spisima predmeta.

Povodom navoda da je J.A. prijećeno i da je prošao torturu od strane Glavnog specijalnog tužioca, ističem da njemu, članovima njegove porodice ili zaposlenima u njegovim preduzećima, nikada nije prijećeno niti posredno niti
neposredno.

Ni Stari zavjet, a pogotovo ne savremeno i moderno pravo, nijesu nikada prihvatili princip da grijehove svojih očeva trebaju da okaju djeca, pa ni Specijalno državno tužilaštvo nema nikakvog razloga da prijeti porodici J. A., jer za ono što je učinio J.A. odgovara samo on i niko više.

Nikakvih prijetnji nije bilo ni zaposlenima u preduzeću J.A., jer je krivični postupak 13.07.2019.godine pokrenut samo protiv okrivljenog J.A. i predmet tog krivičnog postupka je angažovanje i djelovanje J.A. u 2016.godini na teritoriji Crne Gore, kao i djelovanje drugih lica koja su došla u Crnu Goru u tom periodu, a angažovani su od strane J.A. To su lica protiv kojih su i donijete Naredbe o proširenju istrage, a radi se o državljanima SAD-a i Iraka.

Kako je do granice osnovane sumnje utvrđeno predmet krivičnog postupka i finansijske istrage su činjenice da je okrivljeni J.A. u novembru 2015.godine postao suvlasnik u preduzeću „D.C.“ LTD sa Sejšela čiji je osnivač i do tada jedini vlasnik okrivljeni A.Š., a koje pravno lice do tada nije obavilo niti jedan posao.

Predmet krivičnog postupka je i činjenica da je od strane ruskih nacionalista na račun ovog preduzeća u periodu od juna do oktobra 2016.godine preneseno 1.565.000,00 eura sa pravnog lica „C.F“ LTD sa Maršalskih ostrva.

Predmet postupka je i iznos od 165.000.000,00 eura koji je evidentiran na računu ovog preduzeća a potiče od pravnih lica koja su osnovana na Panami,

Maršalskim ostrvima i na Britanskim Djevičanskim ostrvima, a račune imaju u filijali Moskovske banke na Kipru.

Predmet istrage su i činjenice da je novcem sa računa preduzeća „D.C.“ LTD gdje je J.A. suvlasnik plaćani i troškovi reklamiranja političke kampanje u Crnoj Gori i to u periodu od 15.08. do 18.10.2016.godine u iznosu od preko
200.000 eura za reklamiranje na fejsbuku, i za proizvodnju filmova, video zapisa i televizijskog programa, preduzećima u Crnoj Gori, kao i iznos od 350.000 eura koji je transferisan pravnim licima iz Beograda i Slovačke koja se bave izradom reklama i sličnim uslugama, kao i činjenica da je J.A. vlasnik 30% udjela u označenom preduzeću, te da mu po tom osnovu pripada iznos od oko 470.000 eura od jedinog posla koji je to preduzeće obavilo.

U pogledu navoda da se odnosi između Vrhovnog državnog tužioca i Glavnog Specijalnog tužioca zasnivaju na međusobnim ucjenama i nepočinstvima, te da u tužilaštvu vlada „omerta“, da će u narednim danima da izađu brojni dokazi o navodnom nezakonitom ponašanju Glavnog specijalnog tužioca i specijalnog tužioca pozivam tvorca saopštenja DF-a da te dokaze odmah dostavi bez ikakvog čekanja, s tim da ukazujem, prije svega javnosti, da je pisac saopštenja na taj način uputio poziv i pripadnicima svih kriminalnih organizacija koji su procesuirani od strane

Glavnog specijalnog tužioca i specijalnih tužilaca da daju izjave da su maltretirani i da im je prijećeno u krivičnim postupcima. Poziv koji je uputio funkcioner DF-a Milun Zogović je poziv pripadnicima kriminalne organizacije da znaju put kako da izbjegnu krivični progon, jer će imati podršku da budu oslobođeni bilo kakve krivične odgovornosti ukoliko iznesu da im je prijećeno ili da je na njih vršen pritisak.

Podsjećanja radi Specijalno državno tužilaštvo je u poslednjih pet godina podiglo optužnice protiv 664 fizička i 152 pravna lica zbog krivičnih djela – organizovani kriminal, visoka korupcija, pranje novca, terorizam i ratni zločini. Od toga 56 optužnica je podignuto protiv isto toliko kriminalnih organizacija kojima je obuhvaćeno 343 fizička lica..

Ovim putem, u pogledu navoda funkcionera DF-a Milana Kneževića, koje je iznio u jednom TV gostovanju da je Glavni specijalni tužilac medicinski raspolućena osoba i da mu sleduje košulja koja se zakopčava otpozadi, Glavni
specijalni tužilac ističe da ukoliko je borba za pravdu i istinu osnov da se nekom obezbijedi takva vrsta medicinskog pomagala, mogu saopštiti da dokle god postoji Specijalno državno tužilaštvo pravda će zakucati na vrata svih izvršilaca krivičnih djela, bez obzira koliko to bude trebalo.

loading...
Tagovi

Slične Objave

2 komentara

  1. Katnicu se mora sve bjerovati,jer je njegova rijec tvrda kao prezrela smokva.Istine radi treba katnica primorati da se skupa sa generalom policije Srbije,u prisustvu nezavisnih strucnjaka iz te oblasti.Ako bude lagao katnic, s njime treba hitno u zatvor na GRMOZUR NA DOZIVOTNU Robiju, jer cini zlocin protiv covjecnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close