ĐUKANOVIĆ: Nema razloga da u CG ne dođe do promjene vlasti, ali referendumom obnovljeni dom ćemo braniti svim sredstvima

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović gostujući na FACE TV kazao je da nema razloga da u Crnoj Gori ne dođe do promjene vlasti.

“U nekom trenutku se dogodi splet različitih okolnosti koje su 30.avgusta dale presjek kakav su dale. Pobjeđivali smo u kontinuitetu, te pobjede nikada nisu bile tako trijumfalne da bi dovodile u pitanje demokratski karakter crnogorskog društvva. Sadašnja promjena vlasti nije učinila nedostojanstvenom poziciju proevr45opske politike u Crnoj Gori. Mi smo u budućem parlamentu zastupljeni sa jednim poslanikom manje u odnosu na većinu, to se blago pomjerilo, ali ne vidim u tome ništa dramatično i na neki kapitalan zaključak”, kazao je Đukanović.

Dodao je da se dogodila promjena vlasti koja potvrđuje demokratski kapacitet Crne Gore.

“Zaista mislim da imamo razloga budemo ponosni na sve ono što smo uradili kao vlast, ali i na ono što u ovih 15 dana od promijenje političke realnosti u Crnoj Gori pokazujemo. Ovi koji slave pobjedu s pravom slave pobjedu, pobijedili su. Imali su priliku da u prethodnih 30 godina kažu izgubili smo, nijesu to uradili. Ovo će valjda biti prvi izbori koji su regularni jer mi nijesmo pobijedili. Priznali smo rezultat i nije nam padalo na pamet da se služimo nekim naknadnim postizbornim inženjeringom. Ne mislim da je to pravilno čitanje demokratije i pravilno čitanje volje građana. Za Crnu Goru ćemo se boriti ne samo u parlamentu nego i u šumi ako bude trebalo”, kazao je Đukanović.

On je dodao “da ne vidjeti da se, na neki način, restaurira nacionalistička politika s početka 90-ih, znači političko sljepilo”.

“Mi smo to vidjeli u regionu. Sve što se dogodili od tada do danas je, zapravo, vrlo bjelodana potvrda jedne takve obnovljene političke retorike i političke realnosti. Ja bih rekao da se današnja politička realnost ne razlikuje mnogo od one s početka 90-ih. Podsjetiću vas, tada sam kazao i tada se krenulo sa idejom da se štite interesi ugroženog srpskog naroda u drugim državama. Zaštita, navodno, ugroženog srpskog naroda u Crnoj Gori je podrazumijevala rušenje suvereniteta crnogorske države, dakle i besprizorno miješanje u unutrašnji politički život. Kada su u pitanju posljedice po Crnu Goru, bio sam veoma jasan u odgovoru na prethodno pitanje. Mi mislimo da smo postavili dobar demokratski i evropski temelj Crnoj Gori, mi mislimo da Crna Gora može da izdrži taj udar, a mi ćemo joj, naravno i dalje biti stamena odbrana, sada iz pozicije najjače opozicione stranke u crnogorskom parlamentu. Mislim da mi to možemo da izdržimo. Ako je riječ o vlasti, poštujemo demokratska pravila. Vlast se bira na slobodnim izborima. Građani su slobodnom voljom željeli ovakvu vlast i imaju je“, rekao je Đukanović.

On je kazao da se “demokratski mirimo sa slobodnom voljom građana i promjenom vlasti”.

“Ne mirimo se sa ambicijom bilo koga da ugrozi državu Crnu Goru. E sa tim se ne mirimo. To je druga tema. To nije u korpusu demokratije i ponašanja u skladu sa pravilima demokratske kulture. To je atak na nešto što je neupitna istorijska tekovina građana Crne Gore, a to je da imaju svoj dom koji su obnovili na refendumu 21. maja 2006. godine. To ćemo braniti svim sredstvima”.

loading...
Tagovi

Slične Objave

2 komentara

 1. tako je, branićemo ga svim sredstvima. samo li krenu novi referenduk i ako dozvole pravo glasa i državljanstva posrbicama koje su ostale gore u srbiju tokom referenduma i prije referenduma.

  nijesu tada imali pravo glasa, neće ni sjutra.

  kažu ovi cetinjani da je jedino izvodljivo obnovit pećku patrijaršiju kroz egzarh trona pećkog i ujediniti hercegovinu i crnu goru pod jednu pravu pećku patrijaršiju.

  živjela slobodna bugarska, nije mala nije mala na kraju ratovanja postade najveća

  1. šalim se malo sa ovim komentarom. ali tako mene zvuči ova izjava mila đukanovića.cetinje nema jedne fabrike ili krštenog radnog mjesta. sve je kriminal, od automobila ukradenih pa nadalje.
   čemu ta đeca da se nadaju nego da budu stočari sa katunima koji suše pršut, prave džempere od vune i neampojma izvoze sijeno ako ga ima ili med.

   Milo ne shvata da srbija sama kaže, kamo sreće da se nijesmo ujedinjavali sa crnogorcima, koliko su nas koštali po pitanju međunarodne reputacije pa nadalje. to je ivica dačić izjavio.

   toliko o tome da neko želi crnu goru u srbiju, možda stara hercegovina, možda dio brda, vidim i bokelji su dosta srbi. e oni možda oće da postanu dio srbije. ali ne vjerujem da će svoju crnogorsku istoriju da izbrišu, jer pripada njima ne arbanasima i klimentima u smislu političke istorije.

   ali Milovu izjavu na tv FACE, đe pominje njegovu tetku sa sjevera crne gore treba sačuvati za buduće generacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close