VUKČEVIĆ: Težim da moje slike šalju društvu poruke, nerijetko kritike

Crnogorski slikar mlađe generacije Matan Vukčević kaže da je trenutak “jedan na jedan” sa slikarskim platnom uvijek novo uzbuđenje, koje vodi tamo gdje se ne dostiže običnim bitisanjem. Pored izuzetno široke palete motiva i tehnika, Vukčević je nedavno predstavio i izuzetan talenat u takozvanom “speed paintingu”, gdje za svega nekoliko minuta oslikava portrete na platnima velikih dimenzija, a ovom vještinom je oduševio žiri u regionalnom šou programu “Ja imam talenat” i stigao do finala.

Vukčević je rođen u Podgorici 1989. godine, diplomirao je 2015. godine na slikarskom odsjeku Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Dragana Karadžića. Do sada je imao više samostalnih i kolektivnih izložbi

Kažu da umjetnici vide svijet na svoj način i iz tog svijeta izvlače ono što njih kao umjetnike interesuje i to vraćaju na platno transformisano kroz neku svoju prizmu. Da li je i kod tebe tako?
Umjetnici svakako jesu senzibilnije ličnosti. Sa osjećajnijim i emotivnijim pogledom na svijet. Samim tim sto im je data vještina pretakanja može se reći da su u neku ruku i magovi, iz razloga sto umjetnici predstavljaju budućnost na način sto instrumentom, četkicom ili pokretom vode svijet u nešto jos nevidjeno. Što se lično mene tiče volim da me vodi mašta, ali isto tako težim da društvu pošaljem jasnu poruku, nerijetko kritiku. Smatram da će kroz prizmu budućeg vremena moja djela svjedočiti o načinima gledanja na svijet.

Koji su dominantni motivi na tvojim slikama?
Motivi variraju. Tu je ženski akt kao nepresusna motivacija i čovjekova unutrasnjost ogoljena na slikama. Trenutno kroz gradove koje radim pregršt je motiva sakrivenih, a sačinjeni su od onoga sto nam priroda daje. Lijepo je kada posmatrač uoci takav detalj i stvori sopstvenu motivaciju daljeg gledanja slike.

Tvoja paleta boja je raznovrsna. Da li je boja povezana sa sadržajem slike ili pak unutrašnjim stanjem duše?
Boja je moj način izražavanja. Jos kroz srednju školu privlačila me je misao kako da je usvavršim čemu sam se na studijama i posvetio. Između uticaja nijansi na sadrazaj slike i mog unutrašnjeg kolorita prilčno koketiram. Nekada se sve boje iz mene razliju platnom a nekada se sadržaj sa platna ulije u mene.

Možeš li opisati trenutak kada se nađeš “jedan na jedan”, ti i prazno slikarsko platno?
Prazno slikarsko platno ispred mene je uvijek novo uzbudjenje, nova ekstaza. To je prozor kroz koji prolazim da uhvatim sva nadahnuća zamastrana bjelinom. Prozor koji me vodi tamo gdje se ne dostiže običnim bitisanjem. Njime otvaram u sebi prostranstva, spoznaje, najudaljenije tajne i nikada neću biti spreman da se od tog prozora odvojim a pogotovu ne da ga zatvorim.

Bio si u emisiji “Ja imam talenat” gdje si brzim slikanjem, zadivio žiri i publiku takmičenja, i u velikom stilu prošao u polufinale. Da li si imao tremu pred nastup, znajući da je taj šou veoma gledan kod nas I u regionu?
Sa tog takmičenja nosim lijepo iskustvo. Želja mi je bila da predstavim i taj segment svoje umjetnosti koji se odražava u brzom slikanju. Dakle uspomene su pozitivne. Što se treme tiče, nju sam pobjedjivao.

 

Kako je na tebe uticala čitava situacija sa korona virusom? Da li imao više vremena da se posvetiš slikanjem I da li se javila neka nova inspiracija, motiv ili si se posvetio drugim stvarima ?
Korona nije puno uticala na moj rad. On sam po sebi zahtijeva isključivanje i povlačenje a to je nešto što nam je korona donijela. Dakle meni ne nepoznato stanje. Računam da će se njene posljedice koje ce se odraziti na čovjeka i svijet naći u vidu motiva na mom platnu. Inspiracija je nepresušna i nepoljuljana uprkos svemu.

Kakvi su planovi za budućnost i kada možemo da očekujemo novu izložbu?

Nikada nisam gledao previše ispred sebe i daleko. Sve je stvar trenutka. Volim da ostvarujem cilj po cilj. U planu je bilo učešćnje na hrvatskom takmičenju “Ja imam talenat” koje je zbog korone odloženo. Što se izložbi tiče dok korona traje održavaće se na teritoriji Crne Gore prije svega Podgorice. Takodje u planu imam da svoja djela predstavim publici van granica Crne Gore.

Marko Komlenac

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close