HRA i IA: Apel organima da istraže do kraja sve incidente u Pljevljima

Akcija za ljudska prava (HRA) i Institut alternativa (IA) su zatražili od Uprave policije informacije o tome koliko je prekršajnih i krivičnih prijava bilo podnijeto od strane nadležnih institucija i građana ili građanki u periodu od 31. avgusta do 9. septembra u kontekstu remećenja javnog reda i mira i izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje (čl. 370 KZCG), ugrožavanja sigurnosti građana (čl. 168 KZCG) ili drugih krivičnih djela do kojih je možda došlo u kontekstu povećanih tenzija u periodu poslije objavljivanja izbornih rezultata u Pljevljima i drugim mjestima u Crnoj Gori, saopštili su oni.

“Uprava policije je odgovorila da su od 31. avgusta do 9. septembra podnijete ukupno dvije krivične prijave protiv dvije osobe zbog dva krivična djela na štetu tri lica, i to zbog počinjenog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i krivičnog djela teška tjelesna povreda. Osim toga, podnijete su dvije prekršajne prijave protiv dvije osobe za počinjena tri prekršaja i to za „grubo vrijeđanje i naročito drsko ponašanje“ kao i za „fizički napad ili fizički obračun“ sa „grubim vrijeđanjem i naročito drskim ponašanjem””, kaže se u saopštenju.

 

ODT iz Pljevalja je, kako je saopšteno, reklo da je napad na prostorije Islamske zajednice – lomljenjem stakala na ulaznim vratima i ubačenom porukom „Polećela crna ptica Pljevlja biće Srebrenica“ kvalifikovan kao krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje. U tom slučaju, koliko je poznato, još uvijek nema osumnjičenih, tj. krivična prijava nije podnijeta protiv bilo koga.

“HRA i IA ocjenjuju da je bilans krivičnih prijava za incidente posle izbora ono što ostaje kao zvaničan podatak o razmjerama tih incidenata. Iako postoje informacije o zastrašivanju građana i ispisivanju drugih poruka mržnje u Pljevljima, činjenica je da svi ti incidenti i njihovi izvršioci nijesu prijavljeni policiji, kao i to da policija na incidente nije odmah reagovala podnošenjem krivičnih prijava protiv konkretnih osoba”, navodi se u saopštenju.

Rekli su da se nadaju  da se u Crnoj Gori neće ponavljati izazivanje mržnje na bilo koji način, a posebno ne omalovažavanjem ratnih zločina i njihovih žrtava.

“Ohrabrujemo građane da prijavljuju ovakve incidente i njihove počinioce, kako bi bilo osnova da oni budu kažnjeni i da se na taj način sprečava slično ponašanje. Apelujemo na policiju da otkrije i izvršioca napada na prostorije Islamske zajednice i identifikuje počinioce drugih incidenata koji su joj prijavljeni”, zaključeno je u saopštenju.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close