Od ponedeljka PONOVO policijski čas, evo u kojim gradovima

Vlada Crne Gore najavila je uvođenje novih mjera od ponedeljka 28.09. po opštinama u zavisnosti od broja inficiranih novim koronavirusom.

Računaće se kumulativna incidenca (br. novih slučajeva / br. stanovnika, na 100.000 stanovnika) i to na 14 dana.

Prema trenutnim epidemiološkim podacima, najoštrije mjere od ponedjeljka počinju da se primjenjuju u Nikšiću, Beranama i Andrijevici.

U lokalnim samoupravama u kojima je 14-o dnevna stopa:

1. Manja od 400: nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera.

2. Između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se:  ( trenutno Budva, Podgorica, Pljevlja)

a. Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata;
b. Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe; i
c. Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.

3. Između 800 i 1.199 uz važeće mjere: ( trenutno Rožaje)
a. Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;
b. Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

 

View this post on Instagram

 

Od ponedjeljka 28.09. nove mjere u opštinama, zavisno od broja inficiranih #COVID19. Računaće se kumulativna incidenca (br. novih slučajeva / br. stanovnika, na 100.000 stanovnika) i to na 14 dana. 1. KI <400: Bez novih mjera; 2. KI 400-799: Ugostiteljski objekti do 22:00; najviše dvije osobe za stolovm, min 1 m razmak među stolicama lica koja su okrenuta leđima jedna drugima; 3. KI 800-1.199: Zabrana rada ugostiteljskih objekata; zabrana kućnih posjeta; 4. KI > 1.200: Zabrana napuštanja objekta stanovanja 22:00 – 05:00; zabrana rada ugostiteljskih objekata; zabrana kućnih posjeta. Stopu KI utvrđuje i objavljuje @ijzcg i to subotom ujutro. Mjere se primjenjuju ili ukidaju svakog drugog ponedjeljka u 00:00.

A post shared by Volim Podgoricu (@volimpodgoricu) on

4. Veća od 1.200 uz važeće mjere: (trenutno Nikšić, Berane i Andrijevica)

a. Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;

b. Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotelâ;

c. Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva.

Stopu KI utvrđuje IJZ i objavljuje na svom Internet sajtu i to jednom sedmično, subotom prije podne.

Primjena restrikcija zavisno od utvrđene stope KI, počinje trećeg dana od utvrđene stope KI odnosno ponedeljkom u 00:00 sati.

Odluka o eventualnom ublažavanju mjera donosi se po automatizmu svakih 14 dana u zavisnosti od kretanja vrijednosti stopa dok se analiza pooštravanja mjera vrši na sedmičnom nivou u skladu sa kretanjem stopa.

i

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close