BEČIĆ: Novu vladu neće niko opstruirati, pa ni Đukanović - Volim Podgoricu

BEČIĆ: Novu vladu neće niko opstruirati, pa ni Đukanović

Crna Gora dobiće veoma brzo novu vladu, koju niko neće opstruirati, pa ni Milo Đukanović. Pokazaćemo svima da niko nije jači od države, a prioritet nam je da uspostavimo zdrav sistem zasnovan na vladavini prava, kaže u intervjuu za Nova.rs Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine Crne Gore.

Koji će biti prvi koraci novog predsjednika Skupštine Crne Gore?

Parlament je, prije svega, predstavnički dom svih građana iz koga sve polazi i u kome se sve završava. Imajući u vidu značaj zakonodavnog doma i odgovornosti predsjednika, nastojaću da od prvog dana njegov rad unaprijedim i da, zajedno sa svim kolegama, stvorimo atmosferu svojevrsne arene demokratije i pristojnosti. Prvi koraci su svakako vezani za sam postupak konstituisanja Skupštine Crne Gore. Paralelno sa poslovima konstituisanja, svakodnevno obavljam niz razgovora sa međunarodnim predstavnicima prezentujući namjere nove demokratske vlasti i unaprjeđenja parlamentarizma u Crnoj Gori. Skupština Crne Gore, dakle, neće biti verifikaciono telo već zakonodavna institucija, koja će biti faktor stabilnosti i homogenizacije društva, ali podstrekač i pomagač svih reformskih procesa u društvu.

Da li Vas je iznenadilo imenovanje za predsjednika Skupštine, s obzirom na brojne spekulacije o kojima se govorilo u javnosti pred zasijedanje?

Želim da izrazim zadovoljstvo činjenicom da sam na poziciju predsjednika Skupštine Crne Gore izabran podrškom od 45 poslanika, a među kojima i glasovima poslanika manjinskih partija. Takav izbor potvrđuje širi legitimitet, odnosno potvrđuje da je moja kandidatura podržana u većem obimu od onoga koji je proizašao iz mandata tri pobjedničke liste na izborima. Što me dodatno obavezuje da svoju funkciju obavljam na način da uvijek i na svakom mjestu ne govorim u ime 41, 42 ili 45 poslanika, već u ime 81 poslanika, što neće biti nimalo lako. Ali, to je nešto od čega neću odustati.

Takođe, politička praksa i politička logika nalaže da druga po snazi pobjednička izborna lista, a pojedinačno najjača partija u vlasti, shodno osvojenim mandatima, ima i adekvatnu zastupljenost u organima vlasti. To je obaveza i prema građanima koji su izrazili svoju izbornu volju. Tako da, i u političkoj ravni posmatrano, iznenađenja nije bilo.

Kakav će biti Vaš odnos prema poslanicima DPS-a, a posebno prema Milu Đukanoviću, mislite li da će i kočiti, opstruirati formiranje Vlade?

Odlučan sam u namjeri da prekinem dosadašnju parlamentarnu praksu kojom je pozicija bila vidno privilegovana, a opozicija bila u podređenom položaju. Želim da obezbijedim ravnopravnost i usudiću se da kažem čak i bolji položaj opozicije, kako bi na što konstruktivniji način dali doprinos radu zakonodavne institucije. Jedan od mojih prvih naloga ka generalnom sekretaru i Službi Skupštine Crne Gore, biće da poslanici opozicije u odnosu na njihove zahtjeve, prema skupštinskoj službi, imaju prioritet. Nikakve protekcije neće biti prema poslanicima vladajuće većine, naprotiv, insistiraću na dosljednom i posvećenom poštovanju Ustava Crne Gore, zakona i Poslovnika Skupštine od strane svih učesnika.

Imajući u vidu dosadašnje ponašanje predsjednika Crne Gore i njegove izjave na temu formiranja nove demokratske i proevropske vlasti, ne očekujem opstrukcije. Takođe, želim da naglasim da su rokovi definisani Ustavom Crne Gore jasni, i da je mandatara neophodno predložiti do 23. oktobra. Očekujem da će Crna Gora veoma brzo dobiti novu vladu.

Ranije ste najavili da će tužilaštvo imati dosta posla zbog brojnih afera i nezakonitih radnji prethodne vlasti. Koliko ste ozbiljni po tom pitanju i ko je prvi na “tapetu”?

Želimo, prije svega, da uspostavimo zdrav sistem koji počiva na vladavini prava. Iz takvog sitema se mora iznjedriti nezavisno pravosuđe koje će se beskompromisno boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije, koje će dosljedno primjenjivati zakone i pred kojim neće biti privilegovanih pojedinaca. Nemamo namjeru da preuzimamo nadležnosti drugih grana vlasti, niti posao sudija i tužilaca, na njima su odluke o istragama, optužnicama i presudama, a na svima nama da obezbijedimo snagu države kako bi se sudije i tužioci osjećali sigurno i kako bi nesmetano mogli svoj posao da obavljaju stručno i moralno.

Neće biti revanšinzma i političkih osveta, ali biće reda, odgovornosti i vladavine prava. Od države niko ne može biti jači i tačka.

Kao najmlađi predsjednik Skupštine Crne Gore u istoriji, smatrate li da ste spremni za sve izazove koje ova funkcija sa sobom nosi?

Ne želim da krijem zadovoljstvo tom činjenicom, ali ono što me najviše raduje jeste da sam prvi izabrani javni funkcioner nakon prve, demokratske smjene vlasti u crnogorskoj istoriji, što je definitivno nešto što piše istoriju. U borbi za pomirenu, slobodnu, demokratsku i proevropsku Crnu Goru, dao sam najljepše godine svog života, ali i svoje mladosti, na šta sam naročito ponosan. Zato se ne bojim nikoga i ničega, a naročito ne pritisaka. Ni ja, ni partija kojoj pripadam ne zavisimo niti od jednog centra moći pojedinca ili šaltera. Ušao sam u politiku čistih ruku i obraza, tako sam stupio na dužnost predsjednika Skupštine Crne Gore i takođe, čistih ruku i obraza želim da jednog dana odem i sa državnih pozicija i iz politike. I ovaj, kao i svaki prethodni posao obavljaću odgovorno, posvećeno i beskompromisno. Kada tako radite, nemate se čega bojati.

Koji su Vaši najveći strahovi, kako se spremate za ovu ulogu, ko Vam pomaže?

Na žalost, nova demokratska vlast dolazi u jednom veoma složenom socio-ekonomskom trenutku, koji je opterećen velikim epidemiološkim izazovima. Svaki odgovoran čovjek u takvim okolnostima mora imati unutrašnji osjećaj, ne bih rekao straha, ali ipak određene zebnje i zabrinutosti. Zato insistiram na brzom formiranju Vlade Crne Gore pred kojom su veoma složeni zadaci. Ništa se ne može riješiti preko noći, pa je veoma važno strpljenje i jedan partnerski odnos svih građana Crne Gore. Naravno, u svemu što je bilo, što se dogodilo i što tek predstoji, nisam sam, jer je na cjelokupnom putu zajedno sa mnom, kao što sam i ja sa njima, jedna velika demokratska porodica. Svi mi zajedno, svako na svoj način pomažemo u jednoj velikoj misiji pomirenja, oporavka i preporoda Crne Gore.

Koliko će se sada promijeniti Vaš privatni život?

Kao što sam već naveo i na dosadašnjem političkom putu, dominantno sam privatni život podredio opštem interesu. Nakon 30. avgusta i velike pobjede doživio sam osjećaj nevjerovatnog ponosa jer sam postao te večeri svjestan da višegodišnji rad od jutra do mraka, desetine hiljada domaćinstava koje sam obišao, veći dio i po više puta, hiljade susreta sa međunarodnim predstavnicima i domaćim političkim akterima, stotine emisija, nastupa, konvencija, skupova, nisu bili uzalud. To mi je dalo snagu i volju da nastavim još snažnije, sada iz uloge predsjednika Parlamenta.

Da li Vam je Aleksandar Vučić čestitao? Imate li neku poruku za vlast u Srbiji?

Dinamika pristizanja čestitiki je veoma intezivna, tako da se situacija mijenja iz sata u sat, ali čini mi se do momenta odgovora na vaša pitanja nisam dobio pomenutu čestitku.

Moja želja je da sa svim državama regiona izgradimo što bolje, bratske i prijateljske odnose. To je formula uspjeha koja je potvrđena više puta kroz istoriju. Poštovanje suvereniteta, ali i zbližavanje svih zemalja regiona u svim mogućim segmentima, važan je korak na putu ka EU. Zato je moja poruka da odnosi među svim zemljama regiona treba da budu potpuno rasterećeni bilo kakvih tema koje dijele, a popunjeni što većim brojem ideja, rješenja i zajedničkih formi za unaprjeđenje i razvoj ovih država, koje jedna drugu moraju poštovati, jer Crna Gora, ali i druge države, nikada nisu, niti će ikada biti podaničke države.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com