Vakcine protiv koronavirusa još nisu testirane na djeci

Napredak sa vakcinama protiv koronavirusa kretao se izuzetno brzo otkako je novi virus prvi put identifikovan i sekvenciran u januaru.

Eksperimentalne vakcine vodećih kompanija sada su u završnoj fazi kliničkih ispitivanja, a rezultati se očekuju već sledećeg mjeseca. Ali taj napredak se usredsredio na pravljenje i testiranje vakcine za odrasle.

Djeca još uvek nisu uključena u bilo kakva ispitivanja vakcine protiv koronavirusa, što zabrinjava stručnjake dnski period.

Proizvođači ljekova obično testiraju vakcinu na djeci prije nego što zatraže odobrenje da ih vakcinišu.

Vodeće proizvođači ljekova – Pfizer, Modernu, AstraZenecu i Johnson & Johnson rekli su za Business Insider da to planiraju, ali nijedna nije dala procjenu kada bi vakcinacija mogla da bude dostupna djeci. Trenutno su sve četiri kompanije u završnoj fazi testiranja svojih eksperimentalnih vakcina za odrasle.

Rej Džordan, direktor za korporativne poslove u kompaniji Moderna, rekao je da ova kompanija planira da započne pedijatrijsko ispitivanje za svoju vakcinu pre kraja godine i da se čeka odobrenje regulatora.

Glavni naučni službenik kompanije Johnson & Johnson, Pol Stofels rekao je da je ova kompanija zainteresovana za eventualna vođenju pedijatrijskih ispitivanja.

“Otvaranje studije za djecu uslijediće kasnije tokom godine nakon uspostavljanja bezbjednosti vakcine kod odraslih”, rekao je Stofels.

Druge kompanije za proizvodnju ljekova nisu rekle kada će započeti studije kod djece.

Nedostatak informacija o tome kako i kada proizvođači ljekova planiraju da testiraju vakcinu koronavirusa kod djece izazvao je zabrinutost kod nekih pedijatara i stručnjaka za vakcine.

“Trenutno sam prilično zabrinut da do početka sledeće školske godine djeci neće biti  dostupna vakcina”, rekao je dr Evan Anderson, pedijatar iz Atlante, za The New York Times.

Nekoliko faktora objašnjava zašto su djeca izostala u istraživanju.

Generalno, istraživači započinju testiranje eksperimentalnih vakcina na najmanje ranjivoj populaciji – mladim i zdravim odraslim osobama, a zatim počinju da se šire na ranjivije grupe kako se akumuliraju klinički podaci koji pokazuju da vrijedi testirati vakcinu. To može uključiti testiranje starijih osoba i onih sa određenim osnovnim bolestima.

Portparol kompanije Pfizer rekao je da aktivno rade sa regulatorima na potencijalnom planu pedijatrijskih studija koje bi obuhvatale mlađe od 16 godina.

Iako djeca obično nemaju teške ishode kovida-19 kao što to može da bude slučaj  kod starijih osoba, pronalazak vakcine za djecu i dalje predstavlja važan element u suzbijanju ove pandemije.

Kompanije za ljekove rekle su da im je prioritet u odgovoru na pandemiju zaštita rizičnih grupa.

Portparol AstraZenece rekao je da će kompanija započeti upis djece “kada se prikupi dovoljno podataka o odraslima, što ukazuje da AZD1222 ima potencijal da bude bezbjedan i efikasan kod djece”.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close