VIŠI SUD POTVRDIO: Rakočević nije izazivao paniku objavom da je Đukanović obolio od korone - Volim Podgoricu

VIŠI SUD POTVRDIO: Rakočević nije izazivao paniku objavom da je Đukanović obolio od korone

Viši sud u Bijelom Polju odbio je žalbu Osnovnog državnog tužilaštva i potvrdio oslobađajuću presudu predsjedniku lokalnog odbora Mreže mladih Demokratskog fronta i kandidatu za poslanika sa liste „Za budućnost Crne Gore” Radovanu Rakočeviću. Njemu je bilo stavljeno na teret da je izvršio krivično djelo izazivanje panike, jer je na društvenim mrežama podijelio lažnu informaciju srpskog tabloida da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zaražen virusom korona.

U obrazloženju presude navedeno je da bi svaka druga presuda bila kršenje člana 10 Evropske konvencije o slobodi izražavanja.

U optužnom predlogu tužilaštvo je navodilo da je Rakočević 9. aprila pola sata iza ponoći putem Fejsbuka prenio lažne vijesti na način što je objavio tekst pod naslovom: „Milo Đukanović obolio od korona virusa i ima težu kliničku sliku bolesti”. Uz kvalifikaciju djela citira se i lažna vijest:

– Milo leži bolestan od korona virusa već dva dana i u veoma je teškom stanju, ali crnogorski državni vrh je odlučio da zataška ovu informaciju. Milo se ne pojavljuje u medijima, a zvanična saopštenja u njegovo ime šalju iz kabineta kao da je sve u najboljem redu – prenio je Rakočević vijest sa jednog od portala.

– Oslobađajuća presuda je jedina očekivana, jer tužilac nije uspio da dokaže posledicu koju je izazvalo dijeljenje vijesti – kazao je Miloš Kojović, advokat Radovana Rakočevića.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com