KRVAVE BORBE U NAGORNO-KARABAHU: Poginulo 59 vojnika! Jermenija pozvala Sud u Strasburu da hitno reaguje (VIDEO) - Volim Podgoricu

KRVAVE BORBE U NAGORNO-KARABAHU: Poginulo 59 vojnika! Jermenija pozvala Sud u Strasburu da hitno reaguje (VIDEO)

Borbe između snaga Jeremnije i Azerbejdžana u regionu Nagorno – Karabah nastavile su se jutros, a obje strane su u toj oblasti rasporedile teško naoružanje, saopštilo je danas jermensko Ministarstvo odbrane.

Portparol tog Ministarstva Artsrun Ovanisjan napisao je na svom Fejsbuku da su se borbe nastavile i tokom noći i da su oružane snage Jermenije ostvarile značajan uspjeh, ali da prekida vatre nije bilo, prenosi Tas s.

Ambasador Jermenije u Moskvi tvrdi da je Turska poslala oko 4.000 pobunjenika iz Sirije u borbe u Nagorno-Karabah regionu.

Jermenija pozvala Suda za ljudska prava u Strazburu da hitno reaguije

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu objavio je danas da je Jermenija zatražila hitno reagovanje te institucije u odnosu na Azerbejdžan, u kontekstu “prestanka napada na civile” u azerbejdžanskom regionu Nagorno-Karabah s većinskim jermenskim stanovništvom, u kojem su izbili sukobi.

Jermenija traži od Suda za ljudska prava da naloži azerbejdžanskoj vladi da prestanu napadi na civile, prenosi ANSA. Kako se navodi, Evropski sud za ljudska prava primio je “zahtjev za hitne mjere” od strane Jermenije, a u odnosu na Azerbejdžan.

ERDOGAN: Jermenija da se odmah povuče

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Jermenija mora odmah da se povuče sa teritorije Azerbejdžana koju je okupirala.

“Vrijeme je da se okonča kriza u regionu koja je započela okupacijom Nagorno-Karabaha”, istakao je Erdogan i dodao da će u region ponovo doći mir pošto se Jermenija povuče sa azerbejdžanske zemlje koju je okupirala.

“Turska će nastaviti da stoji uz … Azerbejdžan sa svim svojim resursima i srcem”, naglasio je predsjednik Turske.

FOTO: PROFIMEDIA / ADEM ALTAN / AFP

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan rekao je juče da su borbena dejstva Azerbejdžana provokacija, a predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev tvrdi da su jermenske snage otvorile vatru i to takođe naziva provokacijom.

Ambasador Jermenije u Rusiji: Oko 30 državljana Jermenije poginulo u Karabahu

Ambasador Jermenije u Rusiji Vardan Toganjan izjavio je danas da je u sukobima između oružanih snaga Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu poginulo oko 30 državljana Jermenije.

“Informacije o žrtvama se razlikuju, a prema skorim podacima, jermenska strana ima oko 30 žrtava i uglavnom je riječ o pripadnicima vojske”, rekao je jermenski ambasador u izjavi za radio “Eho Moskve”.

Po Toganjanovim riječima, tokom sukoba koji su se između dvije vojske odvijali sinoć i rano jutros korišćen je širok spektar naoružanja, uključujući tešku artiljeriju, bacače plamena i borbene dronove, prenosi Tas s.

59 vojnika poginulo u Nagorno-Karabahu

Vlasti regiona Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom saopštile su danas da je još 28 njenih vojnika poginulo u sukobima sa azerbejdžanskim snagama, čime je ukupan broj njenih poginulih porastao na 59.

Jermenske i azerbejdžanske snage razmjenjuju drugi dan zaredom žestoku vatru oko teritorije Nagorno-Karabaha, prenio je Rojters.

Obje strane optužuju onu drugu da koristi tešku artiljeriju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com