MEDOJEVIĆ: Miješanje crkve u politiku nije dobro za državu

Najveći pobjednik parlamentarnih izbora u Crnoj Gori su građani, država Crna Gora i nova vlast, kazao je predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta, Nebojša Medojević.

“Nama je sada zadatak da tu pobjedu pretočimo u konkretne mjere”, rekao je on gostujući na TVCG. On je kazao da nova Vlada, koja treba da bude formirana, ima važan istorijski zadatak demonatže prethodnog sistema

Medojević je istakao da se “niko sa strane nije miješao i pomagao” doskorašnjoj opoziciji.

Pojasnio je da se danas nije sastao sa kandidatom za mandatara Zdravkom Krivokapićem jer je još ranije rekao da Krivokapić ima podršku pet poslanika PZP-a.

“Kada dobije zvanični mandat od predsjednika, mi smo spremni da se sastanemo i da razgovaramo o ciljevima i prioritetima Vlade, gdje možemo dati najbolje doprinose i biti najkorisniji… Naravno da očekujemo od mandatara da nas obavijesti kakvo je njegovo viđenje Vlade.”

Medojević je rekao da ne dijeli baš sve stavove sa Krivokapićem o tome koliki treba da bude uticaj crkve u dnevnoj politici.

“Došao je našu listu kao dogovor DF-a i mitropolita Amfilohija. On je bio broj jedan zato što je to tražila crkva da bi podržala našu listu”, istakao je Medojević.

On je naveo da je crkva tražila da deset ljudi bliskih njoj budu na listi “Za budućnost Crne Gore”. “Pa se to svelo na tri, pa smo se dogovorili da je dovoljno da to bude Krivokapić, koji na našoj listi predstavlja crkvu i mitropolita Amfilohija.”

Medojević je rekao da je razumljiva veza Krivokapića sa Amfilohijem je, ali da je sada vrijeme da se crkva vrati svom primarnom zadatku, te da je protiv svakodnevnog uplitanja crkve u politički život.

Rekao je da nije htio da ide na sastanak sa Amfilohijem u Ostrog jer to nije mjesto gdje treba da se priča o mandatima i resorima.

“Uvijek kad je crkva ulazila u političke vode u Crnoj Gori u posljednjih 30 godina, to se nije završilo dobro ni za crkvu ni demokratiju. Ono što je crkva radila istorijski sjajno to su litije, mislim da je najbolje da se sveštenici sada vrate u manastire, da nastave tu svoju misiju moralne obnove”.

On je uputio apel crkvenim velikodostojnicima da poštuju Ustav, gdje se jasno navodi da je crkva odvojena od države.

“Crkva nema šta da traži u operativnoj, dnevnoj politici”, istakao je, ali i naglasio da je crkva odradila “istorijski posao” i da je pomogla opoziciji da dođe na vlast.

Međunarodna zajednica, kako je rekao Medojević, nema ništa protiv da lideri DF-a budu na visokim pozicijama u budućoj Vladi.

“To su najobičnije medijske spekulacije i spinovi, i korišćenje te teme u popravljanju svoje pregovaračke pozicije u formiranju Vlade”.

PZP, kako je rekao, ima pripremljen program reformi u resorima u kojima bi preuzeli odgovornost.

Medojević je kazao da revanšizma neće biti u smislu odmazde i osvete, “ali neće biti zaštićenih, svi će morati da odgovoaraju za zločine, pljačke, kriminal…”

Istakao je da će PZP podržati svaku Vladu u kojoj neće biti DPS-a, “što ne znači da ćemo podržati lošu politiku te Vlade i da ćemo ćutati”.

On je rekao da će, u slučaju da Krivokapić pod “pritiskom lobija” kaže da PZP ne može biti u Vladi, da će glasati za Vladu i dati joj manjinsku podršku, te da je neće je rušiti, ali da će je kritikovati.

Poručio je da su fokus svih političkih partija u novoj vlasti reforme, poboljšanje standarda, te suočavanje sa teškom ekonomskom i dužničkom krizom.

Medojević je istakao da nijedna ambasada nije uticala na pisanje sporazuma tri koalicije, niti da utiče na formiranje Vlade.

On je rekao da DF misli da treba povući sankcije Rusiji, ali da prave kompromis jer drugi konstituenti vlasti ne dijele taj stav. To pitanje će, kako je rekao, biti predmet dogovora, jer nije bilo jedno od stavki u potpisanom sporazumu.

“Sva pitanja oko kojih članovi nove Vlade nemaju isti stav, moraju se dogovarati konsenzusom.”

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close