RODITELJI OGORČENI ODLUKOM: Neodgovorno je i rizično slati djecu u školu

Roditelji su ogorčeni odlukom Ministarstva prosvjete kojom ostaje da učenici prvih šest razreda osnovne škole i prvog razreda u srednjim školama počnu 1. oktobra sa praćanjem nastave u školskim klupama, kada se bilježi veliki broj zaraženih i širi epidemija, piše Dan.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da će školska godina početi 1. oktobra po istom modelu koji je najavljen, prije svega zbog potrebe da đaci, nakon dužeg vremena ostvare kontakt sa školskim okruženjem, ali uz napomenu da je trenutna epidemiološka situacija više nego složena. To znači da, ukoliko se svi koji su posredno ili neposredno vezani za obrazovni sistem, ne budu strogo pridržavali mjera, postoji realna mogućnost za promjenu nastavnog modela: djelimični ili potpuni prekid nastave i prelazak na onlajn sistem rada.

Iz Udruženja Roditelji ističu za Dan da veliki broj roditelja strahuje za zdravlje djece i misle da je rizično djecu slati u školu u ovakvoj situaciji.

Roditelji koji su se obratili Udruženju ističu da je neodgovorno i rizično slati djecu u školu, i o tome obavijestiti roditelje nekoliko dana pred početak nastave.

“Ne slažemo se sa modelom Ministarstva prosvjete, jer svoju nesposobnost prebacuju na narod, a narod i djeca su žrtve svega ovoga. Diskriminisali su djecu, jedni idu u školu, drugi sjede kući. Škola je za obrazovanje a kuća za vaspitanje. Ne prihvatamo nikakve modele koji nijesu realni i koji se donose na štetu djece. Što se tiče maski to je tek opasnost po zdravlje djece i po njihovu psihu. Pa nisu djeca roboti. Oduzeta nam je sloboda po svim osnovama. Zašto? Jer se neko našao pametan da se igra Boga. Zahtijevamo da sva djeca imaju ista prava i da svi idu u školu pod jednakim uslovima i naravno bez maski ili da zamrznu godinu. Mi ne tražimo ništa nemoguće, samo tražimo ono što bi po zakonu trebalo da imamo, a to je slobodan izbor”, navodi majka Dejana Stanić za Dan.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da su imali niz razgovora sa Ministratsvom prosvjete i da su svjesni rizika, ali treba znati da djeca od sredine marta ne idu u školu i to može imati značajne i dalekosežne posledice.

“Djeca idu u školu kao kontrolisano mjesto. Oni će biti u kontrolisanom okruženju. Nas brine onaj dio od škole i do škole, kao i slobodno vrijeme. Zato je ovo prilika da roditelji iskažu odgovornost da djeca poštuju koliko god mogu ove mjere dok nisu u školi. Uvažavajući sve i rizik koji postoji, a uvažavajući da je za mentalni razvoj djece potrebno da idu u školu, a s obzirom da idu na kontrolisano mjesto, uz roditelje koji će se pobrinuti da se sprovode mjere, neće doći do neželjenog razvoja infekcije. Mi ćemo redovno pratiti i vršiti analize, ako se što desi preduzećemo sve mjere potrebne da to spriječimo”, poručio je Mugoša.

(Dan)

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close