KON SAOPŠTIO: Do juna tri puta više umrlih od zvaničnog broja - Volim Podgoricu

KON SAOPŠTIO: Do juna tri puta više umrlih od zvaničnog broja

Epidemiolog Predrag Kon saopštio je da je prema njegovom istraživanju na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, od marta do juna bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno, odnosno pismeno prijavljeno.

Kon je za Njuzmaks adria naveo da je u svom istraživanju, od marta do juna, našao 210 smrtnih ishoda kojima je u potvrdi o smrti bilo napisano kao neposredni ili osnovni uzrok smrti kovid 19, a da je 118 takvih slučajeva zvanično prijavljeno, prenosi N1.

“Pored toga našao sam 29 smrtnih slučajeva u tom istom periodu od virusne pneumonije i našao sam višak smrtnosti od neoznačene pneumonije – dakle, nebakterijske – 102 slučaja je bilo viška, ali ne možemo reći da su 102 bila od kovida, ali jedan znatan broj jeste”, dodao je.

Rekao je da je postojao problem u informacionom sistemu, ali da su sada podaci o broju zaraženih i umrlih od posljedica korona virusa “vrlo približni i vrlo tačni”.

Nedjeljnik NIN je objavio da je u julu, kada se Srbija suočavala sa novim udarom korona virusa, urađeno bar 100.000 testova manje nego što su to pokazali zvanični podaci, a broj oboljelih je umanjen.

“Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. Taj informacioni sistem u jednom trenutku, u jednom periodu, nije bio dovoljno precizan i ne mogu da tvrdim zašto – dakle negdje od sredine juna on nije bio precizan. Ispitivanjem svega onoga što se dešavalo, jasno se vidjelo da postoji razlika između onoga što mi na nivou Beograda utvrđujemo kao slučajeve, i posebno smrtne slučajeve”, rekao je Kon.

Naveo je da smrtni slučajevi ne mogu precizno da se iskazuju ukoliko ne proše određen period, da se tek za dva mjeseca vraćaju nazad podaci koji su upisani u potvrdi o smrti.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com