ABAZOVIĆ: Hrvatska ostaje pouzdan i kredibilan partner Crnoj Gori

Hrvatska ostaje pouzdan i kredibilan partner Crnoj Gori, konstatovano je na današnjem sastanku predsjednika Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića sa ambasodorom Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselkom Grubišićem.

Oni su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori nakon izbora na kojima je po prvi put došlo do smjene vlasti.

Abazović se, kako se navodi u saopštenju URE, zahvalio Republici Hrvatskoj na svesrdnoj pomoći i podršci koju ova zemlja kontinuirano daje na evro-atlanstskom putu Crne Gore.

„Kao što znate URA se snažno zalaže za koncept evropske, građanske i ekološke Crne Gore. Na tom kursu URA je bila i na ovim izborima na kojima je nastupila u okviru koalicije „Crno na bijelo“. To i dalje ostaju naši strateški ciljevi i opredjeljenja.

Na ovim izborima građani Crne Gore su iskazali jasan stav da žele promjene u načinu vođenja politike čime smo konačno i položili najvažniji test demokratije a to je smjenjivost vlasti. U narednom periodu potreban nam je diskontinuitet, strukturne reforme i jačanje institucija kako bi postale prva naredna članica EU. Uvjereni smo da na tom putu neće izostati i svesrdna podrška Republike Hrvatske“, kazao je Abazović.

Na sastanku je istaknuto i da je Republika Hrvatska sa posebnom pažnjom kao susjed gledala na odnose sa Crnom Gorom.

Kako se navodi u saopštenju, Grubišić je potvrdio saveznički odnos Crne Gore i Republike Hrvatske kroz NATO savez. Ukazao je da je ulaskom Crne Gore u NATO, Jadransko – jonski bazen, kao mini geopolitički prostor prvi puta nakon raspada Rimskog carstva u istom obrambeno – politčkom savezu, čime su postignuti temelji za razvoj kooperativnog modela bezbjednosti, nasuprot često puta prevladavajućeg konfrotacijskog modela. Izrazio je predanost Republike Hrvatske u pružanju podrške i omoći Crnoj Gori na putu eurointegracija, koja će se nastaviti i u narednom periodu.

„Kao članica EU i NATO Hrvatska je pouzdan partner Crne Gore na putu sveobuhvatnih reformi i evropskih integracija. Raduje nas činjenica koja je posebno akcentovana na sastanku a ona je da hrvatska podrška na tom putu neće izostati ni budućoj vladi. URA se snažno zalaže za koncept evropske, građanske i ekološke Crne Gore“, ukazao je generalni sekretar URE Mileta Radovanić.

Sastanku je još prisustvovao i prvi sekretar Amabasade Republike Hrvatske u Crnoj Gori Tomislav Pavković.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close