MASTER STUDIJE IPAK BESPLATNE NA UCG: Zvanična informacija objavljena tek u utorak, pravo imaju i studenti iz starog sistema - Volim Podgoricu

MASTER STUDIJE IPAK BESPLATNE NA UCG: Zvanična informacija objavljena tek u utorak, pravo imaju i studenti iz starog sistema

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore u ponedeljak je raspisao Konkurs za upis studenata u prvu godinu master akademskih i primijenjenih studija Univerziteta Crne Gore, koji se finasiraju iz Budžeta Crne Gore.

Zvanična informacija o tome da će magistarske studije ipak biti moguće upisati bez plaćanja školarine, objavljena je tek u utorak na sajtu UCG, a prijave se podnose danas i sjutra.

Iz UCG za VOP tvrde da je ova informacija bila dostupna od početka septembra “svima koji su se interesovali”, dok sa druge strane zainteresovani studenti kažu da za ovu odluku nisu znali te da su sada u problemu jer imaju svega nekoliko dana za spremanje prijemnog ispita.

Studenti koji su završili osnovne studije u obimu od najmanje 180 ECTS kredita, imaju pravo da podnesu prijave.

Kako za Portal Volim Podgoricu VOP kaže jedna od kandidatkinja za besplatne master studije koja je osnovne studije završila po starom sistemu studiranja, informaciju o pravu na prijavu iz studentske službe, dobila je tek juče.

“Informaciju o svom pravu pokušala sam da dobijem i ranije, ali mi je iz studentske službe rečeno da zvaničnu informaciju još uvijek nemaju i da vjerovatno neću imati pravo na podnošenje prijave. Jedina ponuđena opcija bile su magistarske studije koje se ne finansiraju iz budžeta”, objašnjava ona.

Dodaje i da kolege sa kojima je razgovarala nisu imale informaciju da će magistarske studije biti besplatne.

Iako informacija o pravu konkursa na besplatene magistarske studije nije objavljena na sajtu Univerziteta, niti u crnogorskim medijima, prodekan za nastavu UCG Miljan Bigović, kaže za VOP da je ona bila dostupna od početka septembra, te da je svako ko je bio zainteresovan mogao dobiti.

“Lično ja i moje kolege smo obavještavali sve zainteresovane studente o ovoj odluci, svako je ovu infomaciju mogao dobiti u studentskoj službi. Zbog velikog broja upita ovu informaciju smo podijelili i na sajtu Univerziteta u utorak”, objašnjava Bigović.

Bigović dodaje i da studenti koji su završili specijalističke studije, a žele da svoje obrazovanje nastave u okviru master studija, imaju pravo na priznavanje položenih ispita.

“Ovi studenti idu direktno na drugu godinu master studija, sve ono što su polagali u okviru specijalističkih studija, biće im priznato”, kaže Bigović.

Iz studentske službe UCG za VOP su potvrdili da studenti starijih generacija ipak imaju pravo na upis besplatnih master studija.

“Ti studenti imaju pravo da biraju da li će završiti magistarske studije u trajanju od godinu dana, ili će upisati master studije u trajanju od dvije godine i besplatno ih završiti. Postoji i mogućnost priznavanja ispita sa specijalističkih studija koji se budu preklapali sa planom i programom na master studijama”, objasnili su iz studentske službe.

Sagovornica VOP-a kaže da je za ovu informaciju saznala tek kada je ona objavljena na sajtu Univerziteta, u utorak, i pita zbog čega to nije učinjeno već početkom septembra.

“Na onovu informacija e iz studentske službe na FPN-u ja sam vjerovala da nemam pravo konkurisanja. Sada znam da imam, ali mi je ostalo svega nekoliko dana da se spremim za prijemni i smatram da sam diskriminisana. Ostaje mi nejasno zbog čega je ova veom važna informacija proslijeđivana nezvanično i usmeno od početka septembra, a nije jednostavno objavljena na zvaničnom sajtu UCG i u medijma, kako bi svi kandidati imali istu mogućnost da se spreme za prijemni, zaključuje sagovornica VOP-a.

A.Kovačević

 

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com