PLENKOVIĆ: Hrvatska podržava evropsku put Crne Gore

U interesu Hrvatske je da Crna Gora nastavi svoj put ka EU, i ukoliko tako bude imaće punu podršku zvaničnog Zagreba, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenović.

Plenović zajedno sa ostalim liderima EU i  Briselu učestvuje na specijalnom samitu o vanjskoj politicu, prvenstveno situaciji u Istočnom Mediteranu i Bjelorusiji, kao i sukobu u Nagorno-Karabahu.

“Hrvatska podržava evropsku put Crne Gore”, kazao je za Javni servisPlenković.

“Kao što znate za vrijeme Hrvatskog predsjedavanja, čini mi se baš zadnji dan, 30. juna napravljen je još jedan korak u vidu poglavlja u procesu pregovora. Očekujem prije svega formiranje vlasti u potpunosti, nakon toga što se nas tiče u interesu nam je da Crna Gora nastavi svoj put prema EU, ako tako bude imaće našu podršku”, naveo je Plenković.

Evropski lideri poručili su da su posvećeni smanjenju tenzija u istočnim Mediteranu, u čemu diplomatija mora imati presudnu ulogu.

“Naši odnosi sa Turskom su vrlo kompleksni, i u interesu EU je da razvije konstruktivan odnos sa tom zemljom, uprkos svim poteškoćama. Mi smo partneri u NATO-u i zavisimo jedni od drugih kada je riječ o migracijama i velikom broju izbjeglica koje Turska preuzima”, navela je Merkel.

“Želimo veću predvidljivost i stabilnost na istočnom Mediteranu. Takođe, želimo da pokažemo solidarnost sa Grčkom i Kiprom”, kaže Šarl Mišel, predsjednik Evropskog Savjeta.

Tokom Samita, lideri će takođe razmijeniti stavove o ekonomskim pitanjima, unutrašnjem tržištu, kao i digitalnoj agendi.

Specijalni samit prvobitno je bio planiran za prošlu sedmicu, ali je u posljednjem trenutku pomjeren, zbog toga što je predsjendik Šarl Mišel morao u samoizolaciju nakon bliskog kontakta sa osobom zaraženomm koronavirusom.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close