SNP: Zalagaćemo se za bolji položaj starijih osoba - Volim Podgoricu

SNP: Zalagaćemo se za bolji položaj starijih osoba

Socijalistička narodna partija (SNP CG), kao dio vladajuće strukture, nastaviće da se konkretnim aktivnostima zalaže za bolje sjutra jedne od najranjivijih kategorija stanovništva, vjerujući da smo kao društvo dužni da im obezbijedimo mirnu i dostojanstvenu starost, kazali su iz te partije povodom Međunarodnog dana starijih osoba.

Iz SNP-a navode da 1. oktobar, Međunarodni dan starijih osoba, svijet obilježava u veoma teškoj situaciji. Dovoljno je, kažu, ukazati na podatak da većina oboljelih i preminulih od virusa korona, koji hara planetom, pripada upravo generaciji trećeg doba.

“Dok virus korona predstavlja realnu opasnost po živote i zdravlje starijih članova našeg društva, potrebno je ukazati i na druge probleme sa kojima se oni svakodnevno suočavaju”, kazali su.

Penzioneri u Crnoj Gori se, kako su kazali, već godinama nalaze na rubu egzistencije “jer primaju mizerne penzije iako su cijeli život proveli radeći, često i vrlo teške poslove”.

“Minimalna penzija u Crnoj Gori iznosila je svega 125 eura, da bi uoči izbora bila povećana na 145 eura. Statistika jasno pokazuje da su penzije od 2012. godine porasle za svega 2,1 odsto ili šest eura, dok je istovremeno PDV porastao četiri procenta, a potrošačke cijene za 13,2 procenta. U istom periodu kupovna moć penzionera je opala za 11,1 procenat ili za 379 eura godišnje. Sa penzijom od 125 eura 10.606 crnogorskih penzionera mogli su priuštiti tek petinu potrošačke korpe”, navodi se u saopštenju.

Nužno je, kažu, podsjetiti da naši stari ni to malo primanja što imaju ne troše na sopstvene potrebe.

“Već pomažu ostatku porodice, odnosno kod njih stanuju njihova djeca i unučad koji nisu uspjeli da riješe stambeno pitanje, ili su prinuđeni da potomcima na druge načine izlaze u susret. I dok njihovi vršnjaci iz srećnijih zemalja penzionerske dane provode trošeći zarađeni novac na putovanja i druge slične aktivnosti, naši stari gledaju kako da sastave kraj s krajem”, kazali su iz SNP-a.

Podsjećaju da kao svoj temeljni princip SNP baštini socijalnu pravdu.

“Svojevremeno smo vratili osam nepravedno oduzetih penzija našim penzionerima, a naknadno još dvije. Takođe, podnosili smo predloge zakona koji su išli u korist penzionera, ali oni nikada nisu naišli na odobravanje do skoro vladajućih partija. Tako smo 2016. godine predlagali da se starosna penzija utvrđuje od prosjeka zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u 15 najpovoljnijih godina za osiguranika, kao i povećanje iznosa najniže penzije za 30 odsto”, kazali su iz SNP CG.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com