Usvojena Politika za otvoreni pristup istraživačkoj infrastrukturi na Univerzitetu Crne Gore - Volim Podgoricu

Usvojena Politika za otvoreni pristup istraživačkoj infrastrukturi na Univerzitetu Crne Gore

Univerzitet Crne Gore je usvojio Politiku za otvoreni pristup istraživačkoj infrastrukturi koja predstavlja još jedan iskorak ka internacionalizaciji i jačanju naučne izvrsnosti, kako u okviru same ustanove, tako i društvu i regionu, saopšteno je iz UCG-a.

“Politika za otvoreni pristup istraživačkoj infrastrukturi na Univerzitetu Crne Gore je prvi takav dokument usvojen na visokoškolskim ustanovama u regionu. Pripremljen je uz tehničku podršku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), u okviru programa Otvoreni pristup istraživačkoj infrastrukturi na Zapadnom Balkanu, u periodu jun-oktobar 2020. godine”, navodi se u saopštenju.

Politika se, kako su naglasili iz UCG-a, naslanja na značaj istraživanja i inovacija, i upotrebu novih tehnologija za održivi razvoj, u Crnoj Gori, novoj strateškoj orijentaciji zemlje ka inovacijama i razvoju zasnovanom na naučnim rezultatima, čime se Univerzite Crne Gore pozicionira kao ključna visokoškolska institucija usmjerena ka naučnoj izvrsnosti i doprinosu prosperitetu crnogorskog društva.

“Razvoj i utemeljenje rada Univerziteta Crne Gore na korišćenju različitih platformi za istraživačke i nastavne potrebe, podržava dostupnost i otvoreni pristup istraživačkoj infrastrukturi, čime se podstiče efikasna upotreba, razmjena i maksimalna iskorišćenost istraživačke infrastrukture, intenziviranje korišćenja softvera otvorenog koda radi šire pristupačnosti i jednostavije nadogradnje, kao i povećanje vidljivosti istraživačkih i nastavnih potencijala”, zaključuje se u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com