Usvojena Politika za otvoreni pristup istraživačkoj infrastrukturi na Univerzitetu Crne Gore

Univerzitet Crne Gore je usvojio Politiku za otvoreni pristup istraživačkoj infrastrukturi koja predstavlja još jedan iskorak ka internacionalizaciji i jačanju naučne izvrsnosti, kako u okviru same ustanove, tako i društvu i regionu, saopšteno je iz UCG-a.

“Politika za otvoreni pristup istraživačkoj infrastrukturi na Univerzitetu Crne Gore je prvi takav dokument usvojen na visokoškolskim ustanovama u regionu. Pripremljen je uz tehničku podršku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), u okviru programa Otvoreni pristup istraživačkoj infrastrukturi na Zapadnom Balkanu, u periodu jun-oktobar 2020. godine”, navodi se u saopštenju.

Politika se, kako su naglasili iz UCG-a, naslanja na značaj istraživanja i inovacija, i upotrebu novih tehnologija za održivi razvoj, u Crnoj Gori, novoj strateškoj orijentaciji zemlje ka inovacijama i razvoju zasnovanom na naučnim rezultatima, čime se Univerzite Crne Gore pozicionira kao ključna visokoškolska institucija usmjerena ka naučnoj izvrsnosti i doprinosu prosperitetu crnogorskog društva.

“Razvoj i utemeljenje rada Univerziteta Crne Gore na korišćenju različitih platformi za istraživačke i nastavne potrebe, podržava dostupnost i otvoreni pristup istraživačkoj infrastrukturi, čime se podstiče efikasna upotreba, razmjena i maksimalna iskorišćenost istraživačke infrastrukture, intenziviranje korišćenja softvera otvorenog koda radi šire pristupačnosti i jednostavije nadogradnje, kao i povećanje vidljivosti istraživačkih i nastavnih potencijala”, zaključuje se u saopštenju.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close