KUDA LETE PRELETAČI - Volim Podgoricu

KUDA LETE PRELETAČI

Piše: Vesna Radojević

Zamislite da ste bogati i moćni, imate divnu suprugu, koja vas voli i sa kojom imate skladan zajednički život. Sad zamislite da ste bankrotirali i da je supruga brže bolje otrčala u zarljaj komšije kojem je krenuo biznis, i pritom osula drvlje i kamenje na protekli zajednički život sa vama, optužila vas za nasilje i nemoral. Shvatila je da je prodangubila godine sa barabom i kaje se što je uopšte bila u tom braku.

A komšija je prigrli i javno se hvali da je vaša žena izabrala njega.

Koji od vas dvojice je na dobitku? Gotovo retoričko pitanje.

Možda najčuveniji “preletač” na ovim prostorima bio je Mladenovčanin Luka Maksimović alijas Ljubiša Preletačević koji je pod ovim imenom na predsjedničkim izborima u Srbiji 2017. osvojio čak 350.000 glasova, upravo praveći satirične aluzije na ovaj balkanski “brend”.

U Crnoj Gori je vjerovatno najpopularniji preletač Darko Pajović, lider nekadašnje Pozitivine Crne Gore i još uvijek aktuelni ambasador u Kini, koji je svojim prelijetanjem ugasio vlastitu partiju.

Preletače je gotovo nemoguće prevesti na jezik neke demokratske države kao, uostalom, i mnoge druge domaće brendove, poput koverti, kupovine ličnih karata, specijalnog terenskog rada…

Poslije istorijskih izbora 30. avgusta, u Crnoj Gori je, pored epidemije Covid 19, buknula i epidemiju prelijetanja. I ne samo da broj zaraženih drastično raste, već nova vlast, čini se,  nema problem s ovom epidemijom.

Ne samo da se ne plaše epidemije prelijetanja, već se preletači gotovo glorifikuju, partije prave specijalne press konferencije da se pohvale naciji novozaraženima u svojim redovima.

Kad smo kod prevoda na jezike demokratskih država, postoji riječ koja se razumije i bez prevođenja u svakom društvu – etika.

Etika je, najprostije rečeno, nauka o moralu. Etika ili moralna filozofija je grana filozofije koji obuhvata sistematizaciju, odbranu i preporučivanje koncepata ispravnog i pogrešnog ponašanja.

E sada, da li je postupak supruge s početka priče moralan?

Da li je moralno kada političar napušta partiju, u kojoj je proveo godine i uživao brojne beneficije, u trenutku kada ta partija izgubi vlast na izborima, i pretrči u partiju koja je osvojila vlast?

I mnogo važnije pitanje, kakvu poruku šalje partija koja prigrli preletače, i time se dičii? To valjda treba da znači, ne samo da je skroz ok kada neko iz DPS preleti u novu vlast nakon što je DPS postao opozicija, već da je ovakvo prelijetanje sasvim poželjno.

Može se na ovu temu s aspekta politike i raspravljati, ali ne i s aspekta etike. Politika i moral baš teško idu ruku pod ruku.

Protekla vlast je preletače grlila isključivo iz vlastitih interesa u trenucima kada je to bilo “neophodno” radi očuvanja vlasti. A protekla opozicija je iste razapinjala na stub srama i nazivala to političkom korupcijom.

Ako smo mi vinske mušice, nije Google.

Najvažniji zadatak nove vlasti je da crnogorskom društvu vrati urušeni vrijednosni sistem.

Da makar počnu odmah da kopaju duboke temelje.

Da makar počnu da na velika vrata u praksu uvode kategorije kao što su “čast”, “dostojanstvo”, “poštenje”, “data riječ”, “jednake šanse”…

Molila bih, ako nije previše.

 

 

 

 

 

 

 

1 komentar

  1. Supruga koja je prešla da živi kod komšije je već potrošena to jes narodski rečeno polovna roba.onaj što se hvali sa polovnim robom je slab biznismen i nikad neće biti u mogućnosti da ima nov proizvod.na dobitku je prvi muž jer se otkačio žene koja ga je verovatno dovela do bankrota.preletači nemaju čast ili što bi rekli stari ljudi:nemaju obraz… to se ne može kupiti.imaš ili nemaš.
    Ps.ako sam nekog uvredio izvinjavam se jer mi to nije bila namera.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com