BOŽOVIĆ: Spomenik knjazu Danilu nastavak gubitničke politike DPS-a

Podizanje spomenika knjazu Danilu I Petroviću samo je nastavak gubitničke politike aktuelne gradske vlasti koja je i na državničkom nivou zasnovana na podjelama i mržnji, smatraju u SNP Glavnog grada.

Kako ističe u saopštenju odbornik SNP CG u Skupštini Glavnog grada Bogdan Božović, aktuelna gradska vlast je odluku o podizanju spomenika obrazložila kao želju za očuvanjem sjećanja na ovu značajnu ličnost crnogorske istorije.

“Nesporno je da su za vrijeme vladavine knjaza Danila izvršene brojne reforme koje su Crnu Goru učinile uređenijom zemljom. Izvršene su reforme u vojsci, otvorena je prva škola internatorskog karaktera na Cetinju, donesen je i Zakonik (1855. godine). Na vojnom planu dobijena je bitka na Grahovcu 13. maja 1858. godine, nakon koje je značajno proširena teritorija knjaževine Crne Gore. Međutim, za vrijeme njegove vladavine postoje i mračni periodi koji se odnose na poharu Kuča, u dva navrata 1855. godine i 1856. godine. Ovo su opštepoznate istorijske činjenice, pa ostaje nejasno što je motivisalo gradsku vlast da donese ovakvu odluku”, ističe Božović.

Izgradnjom spomenika knjazu Danilu, kako dodaje, doći ćemo u situaciju da se na teritoriji Podgorice nalaze spomenik onome ko je naredio poharu Kuča i spomenik žrtvama te pohare.

“Očigledno je da osjećanja naših sugrađana Kuča nijesu bila bitna vladajućoj garnituri u našem gradu. Ova odluka aktuelne gradske vlasti je samo nastavak njihove gubitničke politike sa državnog nivoa koja je zasnovana na podjelama i mržnji. SNP nikada nije i neće zasnivati svoju politiku na mržnji i podjelama, već ćemo se boriti za ostvarenje interesa svih naših građana. Smatramo da je to jedini način i put kako bi naše društvo imalo perspektivnu budućnost”, navodi se u saopštenju Božovića.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close