Koronavirusom se možete zaraziti i za manje od 15 minuta

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su da možete da se zarazite koronavirusom i kada ste u društvu sa zaraženom osobom proveli samo nekoliko minuta.

Ranije se smatralo da bi ljudi trebali da se testiraju ako su sa zaraženom osobom boravili u zatvorenom prostoru, na udaljenosti manjoj od dva metra, više od 15 minuta. Ali nakon proučavanja žarišta u zatvoru u Vermontu ažurirali su smjernice rekavši da se prenos može dogoditi ako je neko bio u blizini zaražene osobe ukupno 15 minuta za 24 sata čak iako je svako izlaganje trajalo samo dva do tri minuta.

“Kumulativna izloženost virusu može biti opasna kao i 15 minuta kontinuiranog izlaganja”, rekao je dr Vilijam Šafner, stručnjak za zarazne bolesti iz Univerzitetskog medicinskog centra Vanderbilt, za NBC News.

U zatvor u Vermontu krajem jula stiglo je šest novih zatvorenika koji su stavljeni u karantinu dok su čekali rezultate testiranja na kovid. Nijedan nije pokazivao simptome zaraze, ali sljedećeg dana sva šestorica su dobila pozitivan nalaz.

Tokom traženja njihovih kontakata identifikovan je službenik koji je bio sa njima u kontaktu, ali nekoliko puta u danu po samo nekoliko minuta.

Smatrali su da on nije suspektan, ali sedam dana kasnije je i policajac izgubio čulo ukusa i mirisa i počeo je da kašlje i otežano diše i žalio se na jaku glavobolju. Ubrzo je dobio pozitivan nalaz.

Nakon pregleda snimaka sigurnosne kamere pokazalo se da je bio na udaljenosti manjoj od dva metra od zatvorenika po otprilike minutu, što je daleko manje od 15 minuta, koliko se smatralo potrebno za zarazu.

Službenik je tokom svoje smjene od osam sati tog dana bio u blizini zatvorenika ukupno 17 minuta. Svaki susret je trajao minutu do dva. Svaki put je imao masku, što nije bio slučaj i sa zatvorenicima.

To je bio više nego dovoljan pokazatelj da se osoba može zaraziti koronavirusom i za mnogo manje vremena provedenog u blizini zaražene osobe i razlog za ažuriranje smjernica.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close