Firme Blaža Đukanovića napustio graditelj Skrbuše - Volim Podgoricu

Firme Blaža Đukanovića napustio graditelj Skrbuše

Slaven Burzanović odnedavno nije ovlašćeni zastupnik podgoričkih kompanija “BB Hidro“ i “BB Solar“ Blaža Đukanovića, sina predsjdnika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Burzanović je proteklih pola decenije, od kada su kompanije osnovane, zastupao firme Đukanovića, a 7. septembra izbrisan je iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) da je angažovan u dvijema kompanijama.

Kompaniju “BB Hidro” osnovali su mlađi Đukanović i Ivan Burzanović, koji imaju po polovinu akcijskog kapitala, a firma je registrovana za proizvodnju električne energije.

Nakon što je Slaven Burzanović izašao iz firme, Đukanović je ostao na mjestu izvršnog direktora, dok je Ivan Burzanović ovlašćeni zastupnik.

Slaven Burzanović se od početka septembra u CRPS ne vodi kao ovlašćeni zastupnik ni druge firme Đukanovića i Ivana Burzanovića – “BB Solar”, koja je registrovana za postavaljanje električnih instalacija.

Ime Slaven Burzanovića postalo je poznato široj javnosti početkom oktobra, kada su se mještani bunili protiv izgradnje male hidroelektrane mHE “Skrbuša“ koju na Rečinskoj rijeci, u kolašinskoj opštini, gradi firma “Hydro logistics“.

Firmu je osnovao Burzanović i njen je izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik.

Da su Đukanović i Slaven Burzanović povezani u biznisu gradnje mHE bilo je jasno početkom maja, kada je kompanija “BB Solar“ založila svoj poslovni prostor od 33 kvadrata u zgradi KAP-a, u Podgorici, na ime kredita od 250 hiljada eura namijenjenog firmi “Hydro logistics“.

U to vrijeme je Burzanović i dalje bio ovlašćeni zastupnik Đukanovićevih firmi.

“Hipoteka – založna izjava od 4. maja, hipotekarni povjerilac Ziraat bank Montenegro AD Podgorica, hipotekarni dužnik ‘BB Solar’ i ‘Hydro logistics’, dug 250.000 eura, rok otplate 15 mjeseci“, navodi se u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Da bi osigurala da će poslovni trojac vratiti kredit, banka se upisala i na nekretninu i zabranu otuđenja, opterećenja i izdavanja u zakup bez njene saglasnosti

Vlada je još u septembru prošle godine donijela odluku o davanju koncesije za malu hidroelektrane “Skrbuša” na istoimenom vodotoku u Trunićima Burzanovićevoj kompaniji “Hydro logistics“.

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) je krajem januaru ove godine izdala firmi rješenje kojim se utvrđuje privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije za mHE.

424 hiljade eura iznosila je lani dobit Đukanovićeve kompanije “BB solar”, a imovina firme procijenjena je na 1,3 miliona eura

Privremeni status povlašćenog proizvođača trajaće do 27. decembra 2021. godine, a dobijaju ga firme koje namjeravaju da grade objekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Taj status traje dvije godine, nakon čega RAE, ukoliko je graditelj, odnosno koncesionar, završio izgradnju energetskog objekta, izdaje rješenje kojim postaje povlašćeni proizvođač…

Prema CRPS-u, firmu “Hydro Logistic” osnovali su prije šest godina Tanja Кovačević i Andras Horvat.

Krajem januara prošle godine, vlasnik kapitala firme postaje Predrag Maudić, da bi se dva i po mjeseca kansije Burzanović upisao kao osnivač, izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik firme.

U profitabilnom biznisu gradnje mHE je godinama i sin šefa države.

Mlađi Đukanović je već izgradio dvije mHE u Kolašinu – “Bistricu lipovsku” i “Slatinu“, preko svoje firme “BB Hidro“, a podršku mu je pružala “BB Solar“ zalažući svoju imovinu za kreditne aranžmane.

Poznato je da “BB Solar” u prizemlju zgrade “Krolinga” u podgoričkom naselju Kruševac ima pet poslovnih prostora – od 186, 84, 78, 9 i 43 kvadrata, a vlasnik je i stana od 52 kvadrata u zgradi koju je na zemlji Mitropolije crnogorsko-primorske u Podgorici izgradila kompanija “Volvox”, kao i poslovnog prostora od 33 kvadrata u prizemlju zgrade KAP-a.

Osim imovine “BB Solar”, mlađi Đukanović je založio i imovinu koju posjeduje na svoje ime za kredite, kako bi gradio mHE.

Tako je u januru prole godine na ime kredita od milion i po eura založio dva poslovna prostora u zgradi Vektra – od 412 i 47 kvadrata, kao i dupleks od 199 kvadrata i garažu od 17 kvadrata na Žabljaku.

Prema finansijskom izvještaju dostavljenom Poreskoj upravi 26. marta, Đukanovićeva kompanija “BB solar“ nastavila je sa dobrim poslovanjem, pa je i prošle godina ostvarila dobit od 424 hiljade eura.

Đukanović i njegov poslovni partner Ivan Burzanović prihodovali su prošle godine od prodaje oko 3,1 milion eura, i to su bili ključni prihodi kompanije “BB solar”, dok su rashodi iznosili oko 2,6 miliona.

Stalna imovina firme je uvećena i procijenjena je na 1,3 miliona eura, što je za 300 hiljada eura više nego 2018.

Firma potražuje 1,4 miliona eura.

Ta Đukanovićeva firma je 2018. završila sa dobitkom od 350 hiljada eura.

Partnerska firma Đukanovića dobila je krajem marta 2017. koncesiju za izgradnju mHE “Slatina“ na istoimenom vodotoku, a odluku kojom se na 30 godina daje koncesija potpisao je premijer Duško Marković.

“BB Hidro” je krajem prošle godine dobio i građevinsku dozvolu od Ministarstva održivog razvoja, kojim koordinira Marković, kako bi svoju drugu mHE “Bistricu lipovsku” priključila na elektrodistributivnu mrežu. Dato je zeleno svjetlo da se izgradi trafo-stanica u sklopu elektrane, kao i priključnog kablovskog voda, kako bi mHE bila prikopčana na elektrodistributivnu mrežu.

Koncesiju za gradnju mHE “Bistrica” “BB Hidro” je dobila 2016. godine, pred kraj mandata vlade na čijem je čelu bio Blažov otac Milo Đukanović, koji je i potpisao saglasnost sinovljevoj firmi.

Firma “BB Hidro” je status privremenog povlašćenog proizvođača dobila u aprilu 2018.

(Vijesti)

1 komentar

  1. *The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com