SZO: Narednih nekoliko mjeseci biće veoma teški - Volim Podgoricu

SZO: Narednih nekoliko mjeseci biće veoma teški

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da je u subotu oboren novi svjetski rekord kad je riječ o broju zaraženih virusom korona, treći dan zaredom.

Prema podacima SZO, kod 465.319 lica potvrđena je infekcija virusom korona u posljednja 24 sata, što je više u odnosu na dan ranije, kada je bilo 449.720 novih slučajeva, a u četvrtak 437.247. SZO upozorava da su neke zemlje na “opasnom putu” zbog eksponencijalnog rasta broja zaraženih.

Prema podacima SZO, u svijetu je potvrđeno više od 42,3 miliona slučajeva infekcije, dok je blizu 1,15 miliona umrlo, uključujući 6.570 osoba u subotu, objavljeno je u nedjelju na sajtu ove organizacije.

Skoro polovina svih jučerašnjih novih slučajeva registrovana je u Evropi, gdje je u jednom danu potvrđena infekcija kod 221.898 lica.

Ukupno je u Evropi potvrđena infekcija kod više od devet miliona ljudi.

“Na ključnoj smo prekretnici u ovoj pandemiji, posebno na sjevernoj hemisferi”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus novinarima u petak, 23. oktobra.

On je naveo da će narednih nekoliko mjeseci biti veoma teški, te da su neke zemlje na opasnom putu.

“U previše zemalja vidljiv je eksponencijalni rast slučajeva zaraženih pa su bolnice i odjeljenja intenzivne nege blizu ili su već prekoračile svoje kapacitet, a tek smo u oktobru”, rekao je on.

Dodao je da SZO apeluje da svjetski lideri odmah preduzmu mjere, spreče nepotrebne smrtne ishode, kolaps zdravstvenih sistema i novo zatvaranje škola.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com